Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Hormon üretimi azalabilir
HABERİ PAYLAŞ

Hormon üretimi azalabilir

Haberin Devamı

Menisinde hiç sperm olmasa da bazı erkeklerin yumurtasından ameliyat ile sperm elde edilebilir. Bu arama bilinçli yapılmalı, yumurtaya zarar vermemeli. Çünkü yanlış işlem erkeklik hormonu üretiminin azalmasına neden olarak iktidarsızlığa yol açabilir.

SORU: Sperm nasıl aranır?

42 yaşında, 4 yıllık evliyim. Çocuğum olmuyor. Spermimde hücre çıkmadı. Çocuk sahibi olmam ancak yumurtanın içinden alınacak spermlerle mümkün olabilecekmiş. Bu doğru mudur?

CEVAP

Sadece yumurtasında hiç sperm olmayan erkeklerin çocuk sahibi olma imkanı henüz yoktur. Menisinde hiç sperm olmasa da yumurtasından ameliyat ile sperm elde edilebilen erkeklerde mikroinjeksiyon tekniği ile dölleme sağlanabilir. Bu şekilde çocuk sahibi olan birçok hastam bulunmaktadır. Yumurtada sperm aranması yumurtaya zarar vermeyecek şekilde ve tercihen mikrocerrahi yöntem ile yapılmalıdır. Bu şekilde yumurtanın çeşitli bölümlerinde dokuya zarar vermeden sperm aranabilir.

Yumurtaya zarar vermemeli

Bilinçsizce yapılacak girişimler yumurtanın iç dokusunu azaltır, içerideki kan dolaşımını bozarak yumurtanın küçülmesine ve erkeklik hormonu üretiminin azalmasına neden olarak iktidarsızlığa yol açabilir. Yumurtada bulunan ve sperm hücresinin olgun haline ulaşmamış hallerdeki döl hücrelerinin ise belirli bir olgunluk aşamasınauzamış spermatid- erişmeden mikroinjeksiyon yönteminde dahi dölleme sağlayamadıklarını bimekteyiz. Şimdilik sadece yumurtasında hiç hücre olmayanlar çocuk sahibi olamıyor. Ancak ilerleyen teknoloji ve kök hücre çalışmalarının gelişmesi ile bu sorun da ortadan kalkacaktır.

SORU: Ameliyat iptal edildi

12 yaşında oğlum var. 3 yıl önce testislerinin yukarıda olduğunu fark ettim. Doktor 6 iğne yaptı, testisler aşağı indi. Kilolu diye endokrin bölümüne götürdüm. Muayenede bir testisin yukarıda olduğunu, diğerinin inip çıktığını söyleyerek bizi cerraha yönlendirdiler. Ameliyata karar verdiler, sonra iptal ettiler. Testisler hâlâ yukarıda. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Çocuğunuzun testisinin çoğu zaman yukarıda kaldığı gözleminiz bu ameliyatın yapılmasını gerektirir, bir üroloji uzmanına başvurun.

SORU: Tümör alındı

22 yaşındayım. Sağ testisimde tümör vardı ve alındı. Erkekliğim ile bir sorun yaşar mıyım? Şimdi yaşamasam bile ileride sorun çıkar mı?

CEVAP

Vücutta çift olan organlardan böbrekler ve testisler gerektiği taktirde tek başlarına da yeterli olacak şekilde faaliyet gösterirler. Bu organlar eşlerinin faaliyetinin sonlanması halinde hafif büyür, yedek kapasitelerini devreye sokar ve kişiye organ kaybının hiçbir eksikliğini hissettirmeden yaşatırlar. Tek testis ile yeterli hormon seviyesine ve çocuk sahibi olmak için yeterli sperm sayısına sahip olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder