Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İleri yaşa gerekmiyor
HABERİ PAYLAŞ

İleri yaşa gerekmiyor

Haberin Devamı

Varikosel en önemli kısırlık nedenleri arasında. Mikrocerrahi yöntemle ameliyat edilen hasta iyileşiyor. Baba olmayı istemeyene ya da ileri yaştakilere varikosel için operasyon yapmak çok gereksiz...

SORU: Varikosel miyim?

Sanırım varikoselim var. Ürolog elle tetkik ettikten sonra sperm analizi ve ultrason istedi. Sperm analizini size gönderdim. Sizden ricam bu raporu inceleyip bana fikrinizi söylemeniz.

CEVAP

Gönderdiğiniz sperm tahliline baktım. Maalesef daha önce defalarca bahsettiğim gibi Dünya Sağlık Örgütü tarafından 20 yıla yakın süredir geliştirilerek yapılan formatlara hiç uymayan, üzerinde herhangi bir yorum dahi yapmak istemediğim bir tetkik. Spermiyogram bu konuda özel eğitim almış laboratuvar personeli tarafından doğru bir hazırlanma süresini takiben, hasta tarafından doğru şekilde örnek verilmesi sonucu belirli bir formatta değerlendirilerek raporlanır. Ülkemizde bu şartlar büyük çoğunlukla yerine gelmediğinden yapılan çoğu spermiyogram tahlilinin sonucu hatalı ve yanıltıcıdır. Yıllarca her gün bu gibi spermiyogram örnekleri gördüğümden son 10 yıldır sadece güvendiğim, bildiğim yerlerin sonuçlarına yorum yapıyorum. Sizin yolladığınız tahlil ise normlara uygun değil.

SORU: Babam nasıl tedavi olmalı?

Babamın muayene olduğum doktorlardan birisi “Acil ameliyat”, diğeri ise “Ameliyatlık değil” dedi. Sonuçları yazıyorum. Acaba babama nasıl bir ameliyat ve tedavi uygulanmalı?

CEVAP

Eğer çocuk sahibi olmak isteyen veya ileride bunu isteyebilecek bir erkekte varikosel el ile yapılan muayenede saptanırsa mutlaka bir androloji laboratuvarında spermiyogram tetkiki yapılmalıdır. Sonuçlarda herhangi bir bozukluk varsa veya alt değerlere çok yaklaşılmış ise varikosel için mikrocerrahi ameliyat uygundur.

Değerler normal sınırlar içinde olsa dahi varikoselin zaman içinde belirginleşecek etkisi göz önünde bulundurularak en az yılda 1 defa androloji laboratuvarında spermiogram yapılarak durum takip edilmeli, değerlerde kötüye gidiş varsa mikrocerrahi varikosel ameliyatı yapılmalı. Hiçbir şekilde ileride çocuk sahibi olması kesinlikle gerekmeyecek ve ağrı şikayeti de olmayan ileri yaştakilerin varikoselin ameliyat edilmesi tamamen gereksizdir.

SORU: Penisimi büyütür mü?

24 yaşındayım. Penisimi büyütmek istiyorum. Bunun için bazı seks shopların reklamlarında rastladığım ürünler var. “Dünya Sağlık Örgütü, 1 ayda 5 santim büyütür” diye garanti veriyorlar. Bu ürünlerden almayı düşünüyorum. Yan etkileri nelerdir?

CEVAP

Bu ürünlerin hiçbiri penisinizi büyütmez, en ufak bir fark dahi olmaz, hatta bunlardan zarar dahi görebilirsiniz. Dünya Sağlık Örgütü gibi ciddi bir kuruluş da bu ve benzeri hiçbir ürünü tavsiye etmemiştir. Hoşunuza giden veya işinize gelen her şeye inanmayın, bilimsel gerçekleri uzmanlara sorarak öğrenin.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder