Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İsteksizlik tedavi edilir
HABERİ PAYLAŞ

İsteksizlik tedavi edilir

Haberin Devamı

Cinsel isteksizlik psikolojik veya fizyolojik sorunlardan kaynaklanabilir. Terapi ile ya da hormon tedavisiyle iyileştirilir. Ama önce uzman doktora görünüp sorunun neden kaynaklandığını öğrenmelisiniz.

SORU: Cinselliğe karşı çok isteksizim, neden?

36 yaşındayım, sorunun isteksizlik. İçimden hiçbir şekilde mastürbasyon yapmak ve cinsel ilişkiye girmek gelmiyor. Ne yapmam gerekli? Bana yol gösterebilir misiniz?

CEVAP

Cinsel istekte azalma veya cinsel isteksizlik libido eksikliği olarak adlandırılır. Libido eksikliği psikolojik veya fizyolojik sorunlar neticesinde ortaya çıkar. Depresyon ve birçok diğer psikolojik sebeplerden ortaya çıkması halinde libido eksikliğinin tedavisi de psikolojik yöntemler ile yapılmalıdır. Ama bu tanıya ulaşmadan önce mutlaka fizyolojik sebepleri tekik etmek gereklidir. Beyindeki bazı merkezleri etkileyen kazalar, bazı beyin ameliyatları libidoyu azaltabilir.

Yaşam enerjisi de artar

En sık rastlanan libido azalması nedeni ise hormonlarda çeşitli nedenlerle azalma ve hormonlar arası dengelerdeki bozulmalardır. Yaşın ilerlemesi ile erkeklik hormonunu normal olarak azalması çok sık rastlanan bir durum olup tedavisi ile hem libido artışı sağlanabilir hem de yaşlanan erkeklerin yaşam enerjisi artar.

Beynin hipofiz bölümündeki çok ufak kistler de prolaktin hormonu sağlayarak testosteron hormonunu azaltarak libidoyu etkileyebilir. Tüm bu durumların detaylı hormon tetkikleri ile saptanması ve hormon tedavilerinin çok bilinçli olarak yapılması gereklidir.

SORU: Çocuğum olmadı

1.5 senelik evliyim, çocuk sahibi olamadık. Doktor varikosel olduğunu söyledi. Ameliyat oldum. 3 ay ilaç tedavisi gördüm. Ama operasyonun üzerinden 5 ay geçti, sonuç yok. İyileştiğimi nereden anlayabilirim? Normal mi?

CEVAP

Başarılı bir varikosel ameliyatı sonrası olumlu sonuçların görülmesi 6 ay hatta 12-14 ay dahi sürebilir. Ameliyattan sonra ilk sperm tetkikinizi 3-4 ay sonra yaptırabilirsiniz. Ama ameliyatın başarılı olup olmadığını ameliyattan bir ay kadar sonra el muayenesi ile anlamak mümkündür. Sadece ultrason ile saptanan, ele gelmeyen bir varikoselin ameliyat edilmesi olumlu bir netice vermemektedir.

SORU: Baba olur muyum?

2 yıl önce tüp bebek tedavisi gördük. Eşim bir operasyon geçirdi. Kendisinde hiçbir sperm hücresine rastlanmadı. Acaba bizim başka bir yolla bebek sahibi olmamız mümkün mü?

CEVAP

Testiste sperm hücresi mevcut değil ise şimdilik tek çare ilerlemekte olan kök hücre çalışmalarını beklemek olabilir. Testiste sperm aranmasının mikrocerrahi yöntem ile yapılması başarı şansını arttırmaktadır. Eğer bu yöntem uygulanmadıysa bir kez de bunu deneyebilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder