Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu İyi yaşayan sıkıntı çekmiyor
HABERİ PAYLAŞ

İyi yaşayan sıkıntı çekmiyor

Erkeklerdeki seks hormonu sperm üretimini destekliyor, kas yapısını sağlamlaştırıyor. Ama kendine iyi bakmayan, çok sigara, içki içen, düzenli beslenmeyen ve aşırı şişman olanlarda da bu hormon azalıyor. Bu yüzden kendinize iyi bakın ki cinsel hayatınızda sorun yaşamayın...

[[HAFTAYA]]

SORU: Testosteron hormonum düşükmüş

26 yaşındayım ama yaşıtlarım kadar gelişmedim. Sakalım çıkmıyor, kıllanma çok az. Zor boşalıyorum. Bazı tahliller yaptırdım, testesteronun az olduğu söylendi. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Erkeklerdeki seks hormonu testosterondur; testosteron testislerde üretilerek kana salgılanır. Testosteronun en önemli etkileri: 1) Libido, cinsel istek ve agresiviteyi (saldırgan veya erkeksi tavır) sağlar. 2) Bazı organların büyümesini sağlar. 3) Proteinlerden kas, deri ve kemik yapımını sağlar. 4) Sperm üretimini destekler. 5) Erkekte idrar yolları ve üreme sistemlerinin dokularını destekler. 6) Prostaglandin mekanizması üzerinden prostat büyümesini denetlediği düşünülmektedir.

Haberin Devamı

50 yaş üzerine dikkat!

Erkeklerde ergenlik döneminde en yüksek seviyelerine yükselen testosteron hormonu daha sonra giderek azalır. Hastalıklar, ilaç kullanımı, psikolojik sorunlar, şişmanlık, aşırı spor, sigara kullanımı ve aşırı alkol kullanımı testosteron üretimini azaltan faktörlerdir. Ayrıca fiziki aktivitenin çok az olması, beslenme bozukluğu, şeker hastalığı da testosteron hormon seviyelerini düşürür. Çalışmalar 50 yaşın üzerindeki erkeklerin yüzde 20 kadarında testosteron hormon seviyelerinin normalin altına düştüğünü ortaya koymuştur. Andropoz deyimi ile erkeğin ilerleyen yaşlarındaki serbest testosteron hormon düzeylerindeki azalma ve bununla birlikte kanda SHBG (seks hormon bağlayan globulin) adlı proteinin artması anlaşılmalıdır.

Her yıl yüzde 1 azalıyor

Bu proteine bağlanan testosteron aktif halden çıkar, kanda bulunsa da dokularda etkinliği yoktur. Bu hormon değişiklikleri sonucu 40’lı yaşların başlarında dahi cinsel arzuda azalma ve iktidarsızlık ortaya çıkabilir. Çalışmalar her yıl testosteron hormonu düzeyinin yaklaşık olarak her ilerleyen yılda yüzde 1 oranında azalma gösterdiğini ortaya koymuştur. Ama erken yaşlarda iktidarsızlık sorunu yaşayanların yüzde 80’inde şeker hastalığı, tansiyon yüksekliği ve tedavisinde kullanılan ilaçlar, sigara tiryakiliği, alkol kullanımı ve kolesterol kullanımı gibi fiziksel sorunların soruna katkıda bulunduğu da biliniyor.

Haberin Devamı

SORU: Oğlum sorun ediyor

Oğlum 13 yaşında ama penisi 3 yaşındaki bir çocuğunki kadar. Yaşı ilerledikçe sorun ediyor. Bunun bir tedavisi var mı?

CEVAP

Her çocuğun büyüme ve gelişmesi olduğu gibi cinsel organ gelişimi ve ergenliğe giriş dönemi de önemli farklılıklar gösterebilir. Bir gelişme bozukluğu olduğu taktirde vaktinde durum fark edilirse uygun vakalarda tedavi ile durumu düzeltmek mümkündür. Bu durum ile biz üroloji uzmanları ilgilenmekteyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder