Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kalbinizde sorun varsa...
HABERİ PAYLAŞ

Kalbinizde sorun varsa...

Kalp ve damar problemi olan erkeğin yıllar içinde sertleşme sorunu yaşadığına sıkça rastlıyoruz. By-pass ameliyatı geçirenlerde ise stres ve durumum ne olacak merakı sertleşme sorununu beraberinde getiriyor. Tedavi için üroloğa başvurun.

SOLDAKİ KÜÇÜLDÜ

24 yaşındayım. 1 sene önce sol yumurtalığımda iltihap oldu. Tedavi sonucu geçti ama sol yumurtalığım küçüldü. Acaba kısır mıyım?

Bir testisinizin iltihap sonrası dumura uğraması kısır olduğunuz anlamına gelmez. Çocuk olmasını sağlayan sperm hücreleri ve erkeklik hormonları her iki testiste de üretilir. Birinin kaybı normal fonksiyonları ortadan kaldırmaz. Hatta bu durumda kalan testis daha büyüyerek kaybedilen organın fonksiyonlarını da kısmen devralır.

Haberin Devamı

NASIL MUAYENE EDİLİR?

62 yaşındayım. Prostat sorunum var. Ama doktora başvurmak için acele etmedim. Prostat nasıl muayene ediliyor?

Prostat için muayene makattan parmakla yapılır. Hem kanser olup olmadığını bir dereceye kadar değerlendirmek hem de prostatın ne kadar büyüdüğünü görmek açısından bu önemlidir. Mesela normalde bu kestane kadar bir organdır. Biraz büyürse mandalina kadar daha büyürse portakal kadar daha da büyürse bir greyfurt kadar olur. Normalde 20 gram olan bu organ 200-250 grama kadar ulaşabilir. Dışarıdan bakılınca görülmez, makata doğru büyür, kabızlığa benzer dışkılama sorunları dahi yaratabilir. Gerektiğinde makattan yapılan bir ultrasonla detaylı tetkikler yapılır. Kanser şüphesi varsa ultrason eşliğinde iğne biyopsisi ile herhangi bir anestezi gerekmeksizin parçalar alınarak dokuda kanser olup olmadığı anlaşılır.

TEDAVİ OLUR MUYUM?

52 yaşındayım. 3 yıl önce by-pass geçirdim ve iktidarsızlık başladı. Tedavim mümkün mü? Zamanla eski durumuma döner miyim?

By-pass geçirmiş olmanız zaten damar sorununuz olduğunu gösteriyor. Bu nedenle kısmen de olsa kalp ameliyatınız öncesi bir miktar sertleşme sorununuz olduğunu sanıyorum. Kalpteki damarlarında sorun olan birinin benzer sorunu penis damarlarında da yaşaması normal. Zamanla düzelmeniz mümkün değil, en kısa zamanda bir üroloji-androloji uzmanından yardım alın.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder