Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kan ihmale gelmez
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

İdrardan kan gelmesi ihmal edilecek bir konu değildir. Çünkü kan bazen çok basit ve kolayca tedavi edilebilen bir hastalığın belirtisi olabildiği gibi hayatı tehdit edebilecek rahatsızlıklarda da görülebilir. Bu yüzden hemen bir uzmana başvurup durumunuzu öğrenin.

SORU: İdrardan kan geliyor

Eşimin idrarından kan geliyordu ve idrarında tutukluk vardı. Arada bir de sadece kan geliyor. Böyle olunca bir üroloji doktoruna gittik. Ultrason ve idrar tahlili sonucu doktor, “Mesanede taş var” dedi. Ameliyat olması gerekiyormuş. Ameliyat son çare mi? Başka tedavi yolu var mı?

CEVAP

İdrardan kan gelmesinin çok basit ve kolay tedavi edilebilen sebepleri olabileceği gibi bu durum çok ciddi hatta hayati bir tehdidin, örneğin böbrek veya mesane kanserinin ilk hatta tek belirtisi olabilir.

Bu nedenle bilhassa erkeklerde idrardan bir kere dahi olsa kan gelmesi halinde mutlaka doktora başvurularak gerekli tahlillerin yapılması sağlanmalıdır. İdrardan gelen kan kırmızı, açık kırmızı olabileceği gibi idrarın çay rengi gelmesi olarak da gözlenebilir.

Kanser araştırılır

Ağrı eşliğinde olan kanlı idrar daha ziyade taş ve iltihap gibi nedenlere bağlı olarak ortaya çıksa da bu durumun istisnaları olabilir. Kanlı idrarın sebebinin aydınlatılması için idrar tahlili, ultrasonografi, ilaçlı idrar yolları filmi, tomografi hatta endoskopi gibi yöntemler sırası ile gerekebilir.

Aksi ispatlanmadığı taktirde her idrarda kan görülmesinin ardında bir kanser hastalığının yatabileceğini düşünmek ve sebebi sonuna dek araştırmak ürolojide önemli bir kural kabul edilir.

Mesane taşı veya taşları çok sayıda, büyük veya bir mesane cepçiği içinde ise açık ameliyat ile tedavi edilmeleri gerekebilir. Uygun olanlar mesane içine idrar yolundan girilerek lazer ve diğer enerji kaynakları ile parçalanarak açık ameliyat olmadan da tedavi edilebilir.

Uygun taşlarda gereğinde vücut dışından sadme dalgaları uygulayan böbrek taşı kırma makinesi ile de mesane taşlarına müdahale edilebilir.

SORU: Neden kan geliyor?

20 yaşındayım. Mastürbasyon yaptıktan sonra normal olarak meni geliyor ama 5 dakika sonra 1-2 damla da kan geliyor. Ben ne yapacağımı bilmiyorum.

CEVAP

Mastürbasyon sonrası kan gelmesi normal değil. Ereksiyonu uzun süre sürdürmeniz veya çok aralıklı mastürbasyon yapmanız nedeni ile bu durum nadiren ortaya çıkabilir ama mutlaka bir üroloji uzmanı ile görüşmenizi öneririm.

SORU: Kaç gün hastanede kalırım?

Bir süredir prostat sorunum var ve ameliyat olacağım. Acaba ameliyat sonrası hastanede kaç gün yatmak gerekiyor?

CEVAP

Kapalı prostat ameliyatı sonrası hasta 3 gün hastanede yatar. Açık prostat ameliyatı sonrası ise 5 gün. Prostat kanseri ameliyatında da hastanın 5 gün civarında hastanede kalması gerekmektedir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder