Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kemiklere sıçramadan...
HABERİ PAYLAŞ

Kemiklere sıçramadan...

Haberin Devamı

İleri yaşlarda erkeklerin yaşam kalitesini etkileyen prostat kanserinin erken teşhis edilmesi çok önemli. Uygulanan tedavi sonucu hastalık yok edilebilir. Geç teşhis konulması ve kanserin kemiklere sıçraması sonucunda ise sadece yavaşlatıcı tedavi uygulanır

SORU: Prostat için ne yapmam gerekiyor?

54 yaşındayım. Ailedeki erkeklerde prostat kanseri sık görülüyor. Hepsinin teşhisleri geç konulduğu için kısa sürede vefat ettiler. Ben risk altında olduğumu düşünüyorum. Bu yüzden ne yapmam gerektiğini çok merak ediyorum. CEVAP Prostat kanseri erkeklerin ileri yaşlarda yaşam sürelerini ve kalitelerini etkileyen en önemli nedenlerden biridir. 60 yaşındaki insanlarda yüzde 30, 70 yaşındaki insanların yüzde 40’ında kanser başlangıcı olacak kadar bozulmuş hücrelere rastlanır. Batı ülkelerinde trafik kazalarında ölen belirli yaşlardaki erkekler tarandığında 70 yaşındakilerin yarıya yakınında bir kanser odağı saptanmıştır. Prostat kanseri erken aşamalarda yakalandığında tamamıyla tedavi edilip vücuttan yok edilebilir ve hastalıktan eser kalmaz.

[[HAFTAYA]]

Kan testi her şeyi söylüyor

Ama geç teşhis edilirse ve bu hastalık kemiklere yayılırsa sadece durumu idare edici, hastalığı yavaşlatıcı tedaviler yapılır. Batı ülkelerinde 40-45 yaşından itibaren PSA denilen bir tetkikle her 6 ayda bir tarama yapılarak, kanser başlangıcı olup olmadığı araştırılır. Kadınların meme taraması yaptırdığı gibi erkeklerin de bu kan testini yaptırmasını yaşam boyu ve düzenli olarak yaptırmalarını öneririm. Prostatın ürolog tarafından düzenli olarak 6-12 ayda bir muayenesi de prostat kanserinin tanısında yeterli olmasa da PSA tetkikine destek olan ek bir tanı yöntemidir.

SORU: Tümör tekrarladı mı?


Geçen sene bu aylarda sağ testisim tümör nedeniyle alındı. 3 aylık kontrollere 3 kere gittim. Bir sıkıntım yoktu. Kemoterapi ya da radyoterapi görmedim. 3-4 gündür sol testisimde çok hafif bir ağrı var. Acaba sorun tekrarlamış olabilir mi? Yoksa başka bir şey midir? CEVAP Testis kanseri nedeniyle testisiniz alındı ve tek testisle kaldıysanız bu gibi durumlarda en kısa sürede üroloji uzmanına başvurmanız en akıllı yoldur. Böyle bir durumda gazete yolu ile bilgi almaya çalışmak durumun yeterince önemini anlamamış olduğunuzu düşündürüyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder