Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlığın nedeni çok
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlığın nedeni çok

Erkeklerdeki kısırlığın pek çok nedeni olabiliyor. Cinsel yolla bulaşan ve yeterli kadar tedavi edilememiş hastalıklar, sperm üretimini ve kalitesini bozan varikosel, tüberküloz, ergenlik döneminde geçirilen kabakulak, erkekte hiç spermin olmaması bunlardan bazıları...

SORU: Hastalık nasıl anlaşılır? 22 yaşındayım, cinsel yolla bulaşan hastalıklar nasıl anlaşılır? Bu konuda bilgi verebilirseniz sevinirim.

CEVAP: Bu hastalıklar her zaman olmasa da çoğu kez belirti verir. Mesela idrar yaparken yanma, tıpkı nezledeki gibi idrar yolundan akıntı olması gibi. Bu hastalıkların ilerlemesine yetersiz tedavi de sebep olmaktadır. Eczaneden veya kulaktan dolma tavsiye ile bilinçsizce alınan ilaçlar hastalığı tam olarak tedavi etmeyebileceğinden hastalık idrar yolundan prostat ve testislere ilerleyerek kısırlığa neden olabilir. Türberlükoz da kısırlığa neden olabilen bir hastalıktır.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

SORU: Varikoselin başka tedavisi yok mu? Spermimin hareket oranı yüzde 20 civarında. Doktorum 2 kez yaptığı sperm testi sonucunda varikosel ameliyatı olmam gerektiğine karar verdi. Ama benim testislerimde gözle gorülür herhangi bir varisleşme ya da ağrı yok. Ameliyat kararı bu belirtiler olmamasına rağmen normal mi? Bu ameliyatı olmam şart mı?

CEVAP: Varikosel toplumda sık rastlanan sadece bazı kişilerde spermleri etkileyerek kısırlık yapabilen ve gerçekten var ise mikrocerrahi ameliyattan fayda gören bir rahatsızlıktır.

SORU: Sertleşme bitince penisim küçülüyor 27 yaşındayım. Penisimin boyu sertleşme bittikten sonra anormal bir şekilde küçülüyor. Ve sağ testisim soldakinden daha büyük. Korkmaya başladım, ancak doktora gitmeye de utanıyorum. Sorunum ciddi olabilir mi?

CEVAP: Sertleşme bittikten sonra penis tabiki küçülür, bunun bir önemi yok. Aynı zamanda penis boyu kişiden kişiye değişiklik de gösterebilir. İnik durumdaki penis boyunun hiçbir öneminin olmadığını vurgulamak istiyorum. Ayrıca testisler birbiri ile her zaman aynı boyutta olmayabilir, ayrıca geçirilmiş bir iltihap veya travma sonucu veya doğuştan da bir testis küçük olabilir. Bu durumun değerlendirilmesi için bir üroloji uzmanına başvurmanız şart.

Haberin Devamı

SORU: Bir sıvı geliyor Nişanlımla telefonda ya da baş başa konuşurken heyecanlanıyorum. Tuvalete gittiğimde penisimden beyaz su renginde sperm gibi kaygan bir sıvı çıkmış olduğunu görüyorum. Konuşmamız daha da uzarsa iç çamaşırım bile ıslanıyor. Sizce bu normal midir?

CEVAP: Durum tamamen normal. Gelen meni değil, prostat ve dış idrar yolu üzerindeki salgı bezlerinin uyarı sonucu salgıladığı kayganlaştırıcı özelliği de olan, kokusuz, su gibi şeffaf, hafif yapışan bir sıvıdır. Bu durum tıpkı limon görüldüğünde ağız sulanması haline benzer tamamen fizyolojik bir durumdur.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder