Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlık riski artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık riski artıyor

Haberin Devamı

Çok sıcak ortamlarda ve sürekli oturarak çalışan erkekler kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü testisler aşırı sıcaktan etkilenir. Sperm üretebilmek için vücut sıcaklığından bir derece daha serin ortamda bulunmaları gerekir.

SORU: Ne kadar süre bekleyeceğiz?

3 yıllık evliyiz. Haziran’da eşime sperm tahlili yaptırdık. Sperm sayı ve hareket oranları düşük çıktı. Üroloji uzmanı varikosel teşhisi koydu. Haziran sonunda mikrocerrahi altında varikosel ameliyatı oldu. Daha ne kadar beklememiz gerekiyor?

CEVAP

Mikrocerrahi varikosel operasyonu kesinlikle basit bir cerrahi girişim değildir! Mikrocerrahi teknik sadece bu konuda özel eğitim almış ve deneyimli ellerde başarılıdır. Her yöntem gibi mikrocerrahinin de yetersiz ve hatalı uygulamaları çok önemli komplikasyonlara, hatta organ kaybına dahi yol açabilir.

Mikrocerrahi ve diğer eski teknikler ile yapılan başarısız varikosel operasyonları sonrasında varikoseli devam eden veya komplikasyonlardan dolayı sorun yaşayan, hidrosel ve testisin dumura uğraması gibi ciddi sorunlar ile karşılaşan birçok hasta ile karşılaşmaktayım. Sperm kaliteleri veya spermiyogram neticeleri daha da bozulan hatta sıfıra kadar inen bu hastaların bazıları düzeltici mikrocerrahiden fayda görmekteyse de bir kısmına maalesef yardımcı olunamamaktadır.

SORU: Testislerim ağrıyor

24 yaşındayım, sperm sarımtrak geliyor. Acaba ileride problem olur mu? Testislerim genelde toplu duruyor. Otururken sıkıştırıyor, ağrıyor.

CEVAP

Meninin rengi çeşitli nedenler ile kişiler arasında bir miktar fark gösterebilirse de bu durumlarda tanı, sadece görüntü ile konulamaz. Mutlaka laboratuvar tetkiki gereklidir. Testislerin sarkık olup olmaması testislere olduğu kadar skrotum adı verilen haya torbasının kas yapısının ortam ısısı karşısında verdiği tepkiye de bağlıdır. Sperm üretimi belirli bir ısıda gerçekleşebildiğinden tüm bu kas yapıları, testisleri soğukta vücuda yaklaştırıp sıcakta uzaklaştırarak ısı dengesini yani termoregülasyonu sağlarlar.

Bu nedenle bu değişken durum bir rahatsızlık belirtisi değildir. Testislerinizin boyut farkına gelince; bu durum belirli bir noktaya kadar tabii olmakla birlikte boyut farkının çok belirgin olması ve özellikle giderek artması birçok değişik hatta hayati önem taşıyan hastalığa sebep olabileceğinden bir üroloji uzmanına başvurulmalıdır.

SORU: Çok istekliyim ama...

26 yaşındayım, erken boşalıyorum. Bu süre 2 -3 dakikayı geçmiyor. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Evlendiğinizde eşinizle bir süre, örneğin birkaç ay beraber olduğunuzda bu durum düzelecektir. Eğer sorun devam eder ise bir üroloji uzmanına başvurun. Size gerekiyorsa ilaç vererek yardımcı olacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder