Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlık riski artıyor
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık riski artıyor

Haberin Devamı

Çok sıcak ortamlarda ve sürekli oturarak çalışmak zorunda kalan erkekler kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü testisler aşırı sıcaktan etkilenir. Sperm üretebilmek için vücut sıcaklığından bir derece daha serin ortamda bulunmaları gerekir

SORU: Tedavisi yok mu?

28 yaşındayım ve peyroniden şikayetçiyim. Tedavisi ve kullanmam gereken ilaçlar var mı? CEVAP Peyroni hastalığı için ilaç önermiyorum. Durumu takip etmek, gerekirse ve zamanı geldiğinde ameliyat etmek lazım. Bu hastalığın izlenme sürecinde hasta ve doktorun yakın iletişimde bulunması, hastanın sürekli ve yeterli bilgilendirilmesi önemlidir.

SORU: Çocuğum olmaz mı?

30 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Çocuk sahibi istiyorum ama olmuyor. Ekmek fırınında çalışıyorum. Nedeni sıcaklık mı? CEVAP Testisler sperm üretimi için vücut sıcaklığından bir derece kadar daha serin bir ortamda bulumak zorundadır. Bu nedenle kaslar sayesinde sıcak ortamda vücuttan uzaklaşıp, soğukta vücuda yaklaşarak bu ısıyı korurlar. Fazla dar çamaşır ve pantolon giymenin ısıyı arttırarak sperm üretimini bozacağı doğru olsa da her slip giyenin kısır olmadığı da bilinmektedir. Fakat prensip olarak çocuk sahibi olmakta zorluk çekenler başta olmak üzere erkekler testislerin uzun süreler fazla sıcak ortamda kalmalarına neden olacak durumlardan kaçınılmalıdır. Aşırı sıcak ortamda çalışanlar, ayrıca petrokimya türü kimyasalların dumanıyla iç içe olanlar kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya. Çok sıcak ortamlarda ve sürekli oturarak çalışanlar. Örneğin aşırı sıcak ortamda çalışan fırıncılar, kazancılar, tellaklar, sürekli oturan şoförler vb. daha fazla risk altındadır.

SORU: Daha fazla büyür mü?


17 yaşındayım ve penisim 19 santimin üzerinde. Penisin küçülmesi için bir çare var mı? CEVAP Penisinizin daha fazla uzayacağını sanmıyorum. Penisin uzun olması esasında cinsel ilişki açısından kısalığına göre daha fazla zorluk yaratır. Birleşme öncesi kısmın uzatılması ve uygun pozisyonlar, gerekirse ilişki sırasında arada bir yastık kullanımı ile sorun halledilebilir. Kısaltıcı bir ameliyat yapılmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder