Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlık riski yok değil
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık riski yok değil

Prostatit, prostat iltihabıdır ve cinsel yolla bulaşan mikroplarla oluşur. Yüksek ateş, idrar yapamama gibi şikayetlerle başlayarak kişiyi yatağa düşürebilir. Hatta doğru ve zamanında tedavi edilmezse kısırlığa neden olabilir. Bu durumdaki erkeğin mutlaka üroloji uzmanına başvurması gerekir

SORU: Prostatitin tedavisi var mı?

29 yaşındayım. Sorunum idrarımı yaparken çok zorlanmam. Doktora gittim, prostatit olduğumu söylediler. Prostatit nedir? Tedavisi var mı? CEVAP Prostatitler, prostat iltihabıdır. Ani, çok şiddetli bir prostat iltihabı olduğunda insanı hastaneye aceleyle getiren, idrarı yapamaz duruma düşüren bir hastalıktır. Ağırlıklı olarak gençlerde görülür. Cinsel yolla kadınlardan bulaşan mikroplarla oluşur. Hijyene dikkat etmemek de prostat iltihabına neden olabilir. Yüksek ateş ve idrar yapamama gibi şikayetlerle başlar ve kişiyi yatağa düşürebilir. Prostatın iltihabını tam olarak tedavi edilmesi zordur. Çünkü bu organın içine antibiyotikler zor geçer. İltihap bu nedenle kronik yani müzmin hale gelip yıllarca insanı süründürebilir. Bu nedenle özellikle cinsel yolla bulaşan hastalıklarda çok dikkatli tetkik yapılması ve doğru tedavi edilmesi gerekir. Doğru tedavi edilmezse yıllarca bu durum devam eder ve sonucunda da kısırlık bile ortaya çıkabilir. Hastalıklı kişiyle beraber olduktan 1-2 hafta sonra idrar yolunda sızlama, kaşıntı, akıntı görülebiliyor. Bu durumdaki erkeğin mutlaka üroloji uzmanına başvurması gerekir. Akıntıdan kültür yapılmadan rastgele kullanılan antibiyotikler, zaman içinde kronik prostatit, kısırlık gibi kalıcı sorunlara yol açabilir.

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

SORU: Kremler etkili mi?

Erken boşalma için lokal anestezi kremi öneriyorsunuz. Şimdi ya da ileriye dönük yan etkisi olur mu? Ben daha önce geciktirici krem ya da sprey kullanmadım, ne tavsiye edersiniz? CEVAP En basit yöntem olarak prezervatif ve geciktiricili prezervatif kullanmayı ilk aşamada öneriyorum. Bunların yeterli olmadığı hallerde üroloji uzmanının tetkik yaparak ilaç vermesi gerekebilir. Burada marka adı kullanmamayı, ilaç adı vermemeyi ilke olarak tercih ediyorum.

SORU: Tuvalete gittiğimde boşalıyorum


25 yaşındayım ve hiç cinsel ilişkiye girmedim. Penisimden az miktarda kan geliyor. Bir de büyük abdestimi yaparken boşalıyorum ne yapmalıyım? CEVAP Büyük tuvaletinizi yaparken dışkının meni keselerini sıvazlaması sonucu bilhassa düzenli olarak boşalmıyorsanız bir miktar salgı gelmesi normaldir ama idrar yolunuzdan kan gelmesi normal bir durum değildir, bir üroloji uzmanına başvurun.

SORU: Ağrılar geçmez mi?


3 yıl önce sol varikosel ve sağ hidrosel ameliyatları geçirdim. O günden bugüne kadar torbamda ağrılarım dinmedi. Sorunlu varikosel ameliyatlarında düzeltme yapılabiliyor mu? Ben bu ağrılarla ömür boyu yaşayacak mıyım? CEVAP Yetersiz kalan varikosel ameliyatlarında mikrocerrahi teknik ile düzeltme yapabiliyoruz. Fakat nadiren de olsa bu mümkün olmayabilir. Ağrılarınız ameliyattan sonra başladı ise zaman içinde geçebilir, ikinci bir ameliyattan ağrı bakımından fayda görmeyebileceğinizi bilmelisiniz.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder