Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kısırlık sorunu yoksa
HABERİ PAYLAŞ

Kısırlık sorunu yoksa

Varikosel ergenlik çağında başlıyor ve yıllar içinde gelişiyor. Varikosel ameliyatı ancak erkek kısırlık sorunuyla karşı karşıya gelirse yapılıyor. Ağrı gidermek ya da farklı problemler için operasyona hiç gerek yok.

SORU: Ağrı nasıl geçer?

Sorunum varikosel. Daha önce ameliyat oldum ama ağrım çok şiddetli. Evlenmemi önerdiler. Bu ağrıları nasıl gideririm? Ne yapmam gerekir?

CEVAP

Testisin toplar damarlarında ergenlik çağında başlayan genişleme sonucu oluşan varikosel testisin mikro-dolaşımını bozarak sperm yani döl hücreleri üzerinde olumsuz etki gösterir, kısırlığa neden olabilir. Kısırlık dışında bir sağlık sorunu oluşturmayan varikoseli sadece ağrı nedeniyle ameliyat etmek uygun değildir. Başarılı olması ve herhangi bir yan etkiye neden olmaması içi mikrocerrahi yöntem ile ameliyat edilmesi gereken varikosel toplumda en sık rastlanan kısırlık nedenidir. Şiddetli ağrınızın sebebinin varikosel olmayabilir. Bu konularda tecrübeli bir ürolog ile görüşünüz.

Haberin Devamı

SORU: Erken boşalıyorum

36 yaşındayım. Erken boşalıyorum. İkinci birleşmede erken boşalmıyorum. Ne yapayım?

CEVAP

Bu durumda bir sorununuz olmadığını düşünebilirsiniz. İkinci birleşmeyi yapabildiğiniz ve bunda erken boşalma sorununuz olmadığına göre herhangi bir tedaviye de ihtiyacınız yok demektir. Eğer erken boşalma olmadan tek bir ilişki yaşamak istiyorsanız sizin durumunuzda önceden bir boşalma sağlamak erken boşalmayı engellemek için yeterli olacaktır. Bu şekilde hallolan bir sorun için ilaç kullanmaya da gerek yok.

SORU: Zevk almıyorum

34 yaşındayım. Daha önce üretrit birkaç ay sonras prostatit oldum. Menide katılaşma ve yapışkanlık fazla. Bir de boşalırken eskisi gibi zevk almıyorum. Ne yapmalıyım?

CEVAP

Cinsel ilişki ile kapılan hastalıklardan korunmak çok önemlidir. Bu şekilde hastalık kapılmış ise birkaç gün ile birkaç hafta arası sürede çoğunlukla, akıntı, idrar yolunda kaşıntı, yanma gibi belirtiler ortaya çıkar. Bazen bu hastalıklar kişide belirti yapmadan da o kişiyi taşıyıcı haline getirebilir (portör). Bu tip ön idrar yolunda başlayan hastalıkların en kısa zamanda laboratuvar tetkiki ile tanısını koyup uygun ilaçlar ile tedavisi gereklidir.

Haberin Devamı

Tetkik yaptırın

Kulaktan dolma veya tetkik yaptırmadan alınan ilaçlar hastalığı tamamen ortadan kaldırmayabilir, hatta sinsi bir hale sokarak ilerlemesinin farkına varılmamasına da neden olabilir. Bu durumda idrar yolunda arkaya doğru ilerleyen hastalık prostat bezinin içine girebilir hatta yumurtalara kadar inebilir. Bu gibi durumlarda ağır ateşli prostat iltihabı tablosu veya kısırlık gibi durumlar ortaya çıkabilir. Prostat iltihapları tedaviye bazen çok dirençli olup yaşam boyu tam bir iyileşme sağlanamayabilir, hastalık zaman zaman nüksler, alevlenmeler göstererek ve sürekli bir huzursuzluk kaynağı yaratarak kişiyi bezdirir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder