Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kolaydan zora doğru ilerlemeli
HABERİ PAYLAŞ

Kolaydan zora doğru ilerlemeli

Haberin Devamı

Kısırlık tedavisinde denenecek pek çok teknik var. Ama en önemlisi hastanın durumu. Bebek sahibi olmak isteyen çifte önce en basit ve ucuz teknikler denenmeli. Basamak tedavisi başarılı sonuçlar vermezse o zaman çift diğer yöntemlere yönlendirilmeli

SORU: Başka tedavi yolu yok mu?

5 yıllık evliyim. Çocuk sahibi olamadık. Doktora gittik. Bizi tüp bebek tedavisine yönlendirdi. Spermlerim zayıfmış. Çocuk sahibi olmanın tüp bebekten başka bir tedavisi yok mu? Ne olur bir yol gösterin. CEVAP Kısırlık tedavisinde yurdumuzda tüm ileri tetkik ve tedaviler uygulanmaktadır. Ama denetim yetersizliği nedeniyle kalite kontrolü ve tedavinin basamaklı yapılması ilkelerine uyulmayabilmektedir. Birçok tetkik ve tedavi çoğu zaman gerekli kalitede gerçekleştirilmemektedir. Veya gereksiz yere istenmekte, yapılmaktadır. Ayrıca ticari amaçlar nedeniyle çiftlerde gereken tetkik ve basit tedaviler denenmeden, pahalı yöntemlere başvurulmaktadır. Bu da ciddi anne ve çocuk sağlığı komplikasyonlarına yol açabilecek tüp bebek denemelerine ilk adım olarak başlatılabilmektedirler. Çok kolay ve ekonomik çözümler denenmeden ve bilhassa erkek tarafı tedaviler ile en uygun hale gelmeden tüp bebek yöntemine geçilmemelidir. Bu taktirde başarı oranları düşmektedir. Mikrocerrahi, endoskopi ve ilaç tedavileri birçok çifti tüp bebeğe gerek kalmadan çocuk sahibi yapabilmektedir. En azından tüp bebek uygulamasına daha sonra hala gerek duyulacak ise de bu pahalı yöntemdeki hamilelik şansı, ön tedavilerle belirgin olarak artmaktadır.

[[HAFTAYA]]

SORU: Tuvalete gittiğimde meni geliyor, neden?


22 yaşındayım. Büyük tuvaleti yaparken sperme benzeyen meni geliyor. Bu konuyla ilgili olarak doktora gittim ama teşhis alamadım. Ne yapmalıyım? CEVAP Büyük tuvalet yaparken meni ya da penisten sıvı gelmesi bir sorun belirtisi değildir. Bilhassa yeterli sıklıkta boşalmayan ve kabızlık sorunu olan kişilerde dışkı yaparken sert yapıdaki dışkının prostat ve meni keselerini sıvazlaması sonucu bu durum normal olarak gözükebilir. Tek başına bir hastalığa delalet etmez.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder