Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kontrol altına alınmış mı?
HABERİ PAYLAŞ

Kontrol altına alınmış mı?

Haberin Devamı

Şeker hastalığı penise giden sinirlerde hasara yol açıp sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Özellikle kontrol altına alınmamış diyabet bu riski artırıyor. Bu nedenle ‘Sertleşme olmuyor’ diye başvuran erkeğe açlık kan şekeri testi de yapılması gerekiyor.

SORU: Ameliyat olsam mı? 28 yaşındayım, 1 yıl önce sol varikosel ameliyatı oldum. 3 ay sonra sperm testi yaptırdım, sıfır çıktı. İkinci bir ameliyat işe yarar mı?

CEVAP

Varikosel sperm testlerinin sıfır çıkmasına neden olmaz. Hareketlilik, sayı, yapısal özellikler gibi ölçülebilen ve dölleme kapasitesi gibi ölçülemeyen özellikleri etkiler. Sizin meninizde gerçekten hiç sperm olup olmadığı bir androloji laboratuvarında detaylı olarak tetkik edilmeli ve durum gerçekten böyle ise varikosel haricinde bu duruma neden olabilecek sebepler araştırılmalıdır. Testislerde üretimin belirli bir aşamada takılması, üretim olmaması, çok az üretim olması veya kanallardaki bir tıkanıklıktan dolayı üretilen spermlerin meniye kavuşamaması gibi sorunlar olabilir. Bu durumları mikrocerrahi ve endoskopik yöntemler ile tedavi edebilmemiz mümkündür.

SORU: Neden sertleşme sorunu yaratıyor?

45 yaşındayım. Şeker hastasıyım. Diyabetin sertleşme sorununa yol açtığını söylediler. Nasıl sertleşme bozukluğuna yol açıyor?

CEVAP

Damar ve sinirler üzerine olan zararlı etkisi sertleşme bozukluğu riskini artırıyor. Şeker hastalarının yarısı hayatlarının bir döneminde sertleşme bozukluğu yaşıyor. Her 3 hastadan birinde ise kalıcı sertleşme bozukluğu görülüyor. 60 yaş üzeri şeker hastalarında kalıcı sertleşme bozukluğu görülme oranı yüzde 50’ye kadar çıkıyor. Özellikle kontrol altına alınmamış şeker hastalığı sertleşme bozukluğu riskini daha da artırıyor. Bunun yanında şeker hastalığı sinir sisteminde kalıcı hasara yol açabiliyor. Hastalar tarafından ayak altlarında yanma, uyuşukluk ve karıncalanma olarak hissedilen bu durum, penise giden sinirlerde de hasara yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Son dönemde sertleşme bozukluğunun şeker hastalığı için bir belirti olduğu düşünülüyor. Bu nedenle ‘Sertleşmem olmuyor’ diye başvuran hastalara açlık kan şekeri düzeyi kontrolü yapılması tavsiye edililiyor.

SORU: Babama iki kez sonda takıldı

69 yaşındaki babamın artan prostat şikayeti var. İki defa sonda takıldı ama çok rahatsız oldu, çıkarıldı. Altına kaçırıyor. Ne yapmalıyız?

CEVAP

Birkaç defa sonda takılmasının gerekmesi ve hale idrar kaçırması prostatın iyice büyüdüğü, idrar kanalını tıkadığı ve muhtemelen bir cerrahi müdahale gerekeceğini düşündürmektedir. Prostatın büyüklüğüne göre hastalarımıza kapalı veya açık ameliyatlar önermekteyiz. Daha küçük boyutta olan prostatlarda kapalı ameliyatları tercih etmekle birlikte belirli bir büyüklükten sonra açık ameliyat yapmak zorunda kalabilmekteyiz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder