Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Kontrol altında değilse...
HABERİ PAYLAŞ

Kontrol altında değilse...

Haberin Devamı

Şeker hastalığı penise giden sinirlerde hasara yol açıp sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Özellikle kontrol altına alınmamış şeker bu riski artırıyor. ‘Sertleşme olmuyor’ diye başvuran hastaların açlık kan şekeri de ölçülmeli...

SORU: Şeker hastalığı sertleşme sorunu yaratır mı?

47 yaşındayım. Şeker hastası olduğumu öğrendim. Bana şeker hastalığının sertleşme sorununa yol açtığını söylediler. Şeker hastalığı neler yapıyor?

CEVAP

Damar ve sinirler üzerine olan zararlı etkisi sertleşme bozukluğu riskini artırıyor. Şeker hastalarının yarısı hayatlarının bir döneminde sertleşme bozukluğu yaşıyor. Her üç hastadan birinde ise kalıcı sertleşme bozukluğu görülüyor. 60 yaş üzeri şeker hastalarında kalıcı sertleşme bozukluğu görülme oranı yüzde 50’ye kadar çıkıyor. Özellikle kontrol altına alınmamış şeker hastalığı sertleşme bozukluğu riskini daha artırıyor. Bunun yanında şeker hastalığı sinir sisteminde kalıcı hasara yol açabiliyor.

Hastalar tarafından ayak altlarında yanma, uyuşukluk ve karıncalanma olarak hissedilen bu durum, penise giden sinirlerde de hasara yol açarak sertleşme bozukluğuna neden oluyor. Son dönemde sertleşme bozukluğunun şeker hastalığı için bir belirti olduğu düşünülüyor. Bu nedenle ‘Sertleşmem olmuyor’ diye başvuran hastalara açlık kan şekeri düzeyi kontrolü yapılması tavsiye edililiyor.

SORU: Ölçüsü nedir?

25 yaşındayım. Cinsel organım 8 santim. Acaba penis kısalığının bir ölçüsü var mıdır? Varsa nedir?

CEVAP

Erişkin hastalarda sertleşmemiş peniste, penis başından gerilerek yapılan ölçümün sonucu 9 santimden kısaysa penis boyu anormal olarak kabul edilir. Yeni doğan bebeklerde aynı şekilde yapılan ölçüm, 2 santimden kısaysa yine sorun var demektir.

SORU: Sertliğini kaybediyor

20 günlük evliyim. Eşimi çok seviyorum. Ön sevişmede sertleşen penisim birleşirken sönüyor. Sorunumu çözmek için nereye başvurmalıyım?

CEVAP

Bu muhtemelen sadece psikolojik bir sorun. Bir üroloji kliniğinin androloji ile ilgilenen polikliniğini tercih edin.

SORU: Hastalık kaptım mı?

18 yaşındayım. Geneleve gittim ama prezervatif takmadım. Hastalık kapabilir miyim?

CEVAP

İdrar yaparken yanma, akıntı, idrar yolunda kaşıntı hissi yoksa mikrop kapma riskiniz daha düşük. Ama bir laboratuvar tahlili yaptırmadan emin olamazsınız. Size tavsiyem, sizden başka biriyle cinsel ilişki kurmadığına emin olmadığınız bir kişiyle ilişki kurarken mutlaka duhul esnasında prezervatif kullanmanız. İlişkinin tamamı esnasında prezervatif kullanmanız sizi cinsel ilişki yoluyla bulaşan hastalıklardan en etkili şekilde koruyacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder