Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Menopoz erkeği de etkiliyor
HABERİ PAYLAŞ

Menopoz erkeği de etkiliyor

40’lı yaşlar erkeklerin cinsel deneyim açısından en iyi oldukları dönem. Eşleri de aynı yaştaysa, bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Çünkü menopoz kadınları cinsellikten uzaklaştırırsa erkeklerin cinsel yaşamı da sekteye uğrar.

SORU: Kuzenim testis kanseri

18 yaşında kuzenime testis kanseri teratom teşhisi konuldu. Akciğerlerde lekelenmeler var. Hafta içinde kemoterapiye başlanacak. Acaba bize bir öneriniz var mı?

CEVAP

Hastanızda 3. evre teratom tipi bir testis tümörü olduğu anlaşılıyor. En sık genç erişkinlerde görülen bu tümör genellikle ağrı yapmayan bir testis büyümesi olarak kendini belli eder, inmemiş testislerde rastlanma sıklığının arttığı bilinir. Cerrahi tedavi yöntemleri ve kemoterapi yanında bazı özel durumlarda radyoterapi de kullanılır. Erken tanı konulması için kadınların meme kanseri için memelerinde sertlik kontrolü yaptıkları gibi erkeklerin de banyo esnasında testislerini kontrol etmeleri önerilmektedir. Habis hastalıkların iltihaplı hastalıklardan önemli bir farkının ağrısız büyümeler şeklinde olduğu ve bu neden ile doktora geç başvurma hatasının yapıldığı göz önünde bulundurulmalıdır.

Haberin Devamı

SORU: Yaşla mı ilgili?

43 yaşında, 17 yıllık evli erkeğim. Kendimi eskisi kadar enerjik hissetmiyorum. Performansımda düşüş var. Acaba bu yaşla mı ilgili? 40’lı yaşlara geldiğim için mi değişiyor?

CEVAP

40 yaşından sonra erkeklerin hormon dengeleri, kas yapıları, performansları inişe geçer. Ama bir yandan da bu yaşlar erkeklerin cinsel deneyim açısından en iyi oldukları dönemdir; ilk uyarılma, boşalma, orgazm sonrası yeniden uyarılmayı daha iyi kontrol ederler. Erkeklerin eşleri de aynı yaştaysa, bu dönemde cinsel yaşamda bazı sorunlar ortaya çıkabilir. Çünkü 45-50 yaş arasında kadınlarda menopozun belirtileri görülür. Menopoz kadınları cinsellikten uzaklaştırabilir, bu da erkeklerin cinsel yaşamını sekteye uğratır.

SORU: Acı duyuyorum

30 yaşındayım, 3 aydır belimin sağ tarafında acı duyuyordum. Üroloğa başvurdum. Ultrasonda sol böbrek normal, sağ böbrek için çıkan ultrason sonucunu gönderiyorum. Bana yardımcı olur musunuz?

Haberin Devamı

CEVAP

Bu ultrasonda böbreğin içindeki toplayıcı havuzun hemen çıkışında bir damarın baskı yaparak akışa kısmen de olsa engel olduğu, bu nedenle böbrek içindek idrar yolunda basıncın artarak ağrı yaptığı anlaşılıyor. Doğuştan olan bu gibi durumlar eğer şiddetli ağrı yapmıyor, iltihap veya taş nedeni olmuyor veya böbreğe zarar vermiyorsa tedavi gerektirmeyebilir. Doktorunuz da bu görüşte. Size önerim 6 ay aralar ile ultrason yaptırarak durumu takip etmeniz. Olumsuz bir gelişme halinde ameliyat ile bu durumun giderilmesi gerecektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder