Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Özel yöntemler kullanılıyor
HABERİ PAYLAŞ

Özel yöntemler kullanılıyor

Cinsel organda ağrıya ve giderek eğrilmeye yol açan peyroni ortaya çıkınca 1 yıl kadar seyrine bırakılıyor. Durum değişmezse erkek ameliyat ediliyor. Ama operasyonda penis 1 santim kadar kısalabiliyor. Bu durum hastaya mutlaka anlatılmalı

[[HAFTAYA]]

SORU: Hidrosel varmış ilişkiye girsem sorun olur mu?

24 yaşındayım. Doktora gittim, sorunumun hidrosel olduğunu söyledi. Hidrosel geçici midir? İleride kısırlık sorunu yaratır mı? Ameliyat olmam gerekir mi? Bir de bu hastalık bulaşıcı mıdır? Karşı cinsle ilişkiye girsem bir sorun çıkar mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Testisi çevreleyen zarlar arasında normalde birkaç cc olan sıvının artmasına hidrosel adı verilir. Bu sıvı sadece az bir miktar artabileceği gibi zaman içinde yüzlerce cc’ye çıkarak önemli bir sorun haline de gelebilir. Testislerde iltihap, çarpma gibi etkenler, varikosel veya fıtık ameliyatlarında lenf kanallarını bağlanması gibi komplikasyonlar ile hidrosel oluşabilir. Zarlardan salgılanan ve emilen sızı dengesinin kalıcı olarak bozulması ile yaşlılıkta veya çocuklukta da hidrosel görülebilir. Testis kanserleri de ilk belirti olarak hidrosel ile ortaya çıkabileceğinden mutlaka üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Hidrosel estetik bozukluk, ağrı yapabileceği gibi testis ısısının arttırarak kısırlık nedeni olabilir. Testisin damarlarına baskı yaparak kanlanmasını engelleyebilir. Bu durumda organ küçülerek görevlerini yapamaz hale gelir. Tedavisi cerrahidir.

SORU: Düzelmesi mümkün mü?

45 yaşındayım. Benim sorunum penisimin eğri olması. Bunun bir çaresi var mı, varsa nedir?

CEVAP

Bu duruma tıp dilinde peyroni denir. Penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerindeki kireçlenmiş plaklar nedeniyle oluşan bir hastalıktır ve genelde ağrıya, penisin eğriliğine neden olur. Genelde 40-60 yaş arasında görülüyor. Genetik bazı nedenlerle de olabiliyor. Eğilme başladıktan sonra aylar içinde giderek artıyor ve daha sonra belirli bir noktada sona eriyor. Bazı vakalarda bir süre içinde bu eğrilik kendiliğinden gerileyebiliyor, hatta tamamen düzelebiliyor. Sorun ne tarafta ise kamış o tarafa doğru eğiliyor. Eğim belirli bir dereceyi aştığında ise hasta cinsel ilişki sağlayamaz duruma geliyor. Genelde hastalığın ilk ortaya çıkışından itibaren yaklaşık 1 yıl bekliyoruz. Eğer fazla bir kalıcı şekil bozukluğu varsa düzeltici bir ameliyat yapmak gerekiyor.

Haberin Devamı

1 santimlik kısalma oluyor

Hastaların yüzde 10-20’sinde eğrilikte azalma görülürken yüzde 60’ında da ameliyat gerektirebilecek bir artma oluyor. Bu durum bazen sertleşme sorunu ile birlikte de seyredebiliyor. Hem sertleşme sırasında belirginleşen ağrı ve kıvrılma hem de kireçlenmenin penisin esnekliğini ve sertleşme özelliğini bozması sonucu sertleşme bozukluğu ortaya çıkıyor ve kişi cinsel ilişkiye giremez hale geliyor. Tedavisinde bazı özel yöntemler kullanılıyor. Kamışın damarlarından alınan yamalar o bölgeye çıkarılarak konuyor. Bunda tek sorun var penis boyunda yaklaşık 1 santim kadar bir kısalma olabiliyor. Bu yüzden bu durum ameliyat olmadan önce hastaya mutlaka anlatılıyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder