Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Protez takılabilir
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Bazı erkeklerin geçirdikleri testis iltihabı ya da testisin tamamen kaybolması sonucu bazı sorunları olabilir. Bu durum erkeğin çocuk sahibi olmasına engel teşkil etmeyebilir ama estetik kaygı öne çıkabilir. Böyle bir rahatsızlık varsa küçük bir operasyonla testis protezi takılabilir

SORU: Testis protezi var mı?


40 yaşındayım, benim sol testisim küçük. Cinsel olarak bir sorunum yok ama bazen kafama takıyorum. Acaba bu durum ileride sorun yaratır mı? Bu testis nedeniyle kanser riskim var mı? Estetik olarak düzetmek mümkün mü? CEVAP Çocukluk çağında muhtemelen bir orşit (testis iltihabı) veya testis torsiyonu (testisin damarlarını içeren sapının burkularak organın kaybı) olayı yaşamışsınız ve testisiniz dumura uğramış. Bu durum sizin yaş ve durumunuzda estetik kaygıdan öte anlam taşımaz. Bu durum sizi rahatsız ediyorsa küçük bir ameliyat ile testis protezi takılabilir, bu sizin tercihinize kalmış estetik bir müdahaledir.

[[HAFTAYA]]

SORU: İdrar kaçırıyorum ne yapmalıyım?


50 yaşında kadınım. Son zamanlarda marketten eşya taşırken veya öksürürken giderek artan miktarda idrar kaçırmaya başladım. Bu durum kendiliğinden geçer mi? CEVAP Üriner inkontinans adı verilen bu istemsiz idrar kaçırma durumu yaklaşık her 5 kadından birinde görülür. Kabızlık, idrar yolu enfeksiyonları, fazla sıvı, alkol veya kahve kullanımı sonucu bu durum geçici olarak ortaya çıkabilir ve herhangi bir tedavi gerekmeden ortadan kalkar. Kalıcı üriner inkontinans nedenleri ise; mesaneyi yerinde tutan kasların zayıflığı, mesane ve sfinkter kaslarının zayıflığı, mesane kaslarının normalden az veya çok çalışması, menopozdaki kadınlarda östrojen hormon düzeyinin azalması ve Multiple Skleroz ve Parkinson gibi nörolojik hastalıklar bulunmaktadır. Öksürmek, hapşırmak, gülmek, ıkınmak gibi durumlarda idrar kaçırmaya stres tipi inkontinans denir, karıniçi basıncını artıran bu eylemler sonucu idrar kaçırma ortaya çıkar. Doğum, kilo artışı gibi durumlar genellikle kadınlarda bu tip idrar kaçırmanın sık görülmesine neden olur. Tedavisi genellikle cerrahi olarak gerçekleştirilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder