Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Riski artırıyor
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Uzun süre alkol ve sigara kullanan erkeklerde sertleşme bozukluğu riski artar. Alkol, penis dokusu üzerinde zehirli olan bazı bileşenlerin ortaya çıkmasına neden olur. Sigara ise, kısa dönemde penis damarlarında kasılmaya yol açar, uzun dönemde damar yapısına zarar verir

SORU: Sperm bulunamadı

Bir hafta önce testisimden ameliyat oldum, sperm bulunamadı. Doktor yüzde 80 şans vermişti. 6 ay sonra tekrar ameliyat olsam sperm bulunabilir mi? CEVAP Sperm aranması için eşe tüp bebek hazırlığı yapılarak ve mikrocerrahi teknik kullanarak sperm aranması en ideal yaklaşımdır. Bu teknik kullanılmadan, tek parça alınarak yapılan biyopsiler yeterli olmayabilir. Aynı zamanda testisin içinde sperm aramanın yapılacağı noktalar da mikroskop altında değerlendirme yapılarak seçilmelidir. Tekrar yapılacak bir biyopside sperm bulunup bulunamayacağı bunlara bağlı olmakla birlikte kesin olarak tahmin edilemez. Bu gibi hassas girişimlerin ilk defasında en iyi şartlarda yapılmasi tercih edilmelidir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Sertleşmeyi bozar mı?

30 yaşındayım, sigara kullanıyorum, nadir de olsa alkol de alıyorum. Alkol ve sigaranın sertleşme bozukluğu yaptığını duydum. Bu doğru mu? CEVAP Aşırı alkol tüketimi, hormon dengesini bozarak prolaktin isimli hormonu yükseltir. Bunun sonucunda da erkeklik hormonu olan testosteron düşer. Uzun süreli alkol kullanımında yüzde 54 oranında sertleşme bozukluğu görülüyor. Ayrıca alkol penis dokusu üzerinde zehirli olan bazı bileşenlerin ortaya çıkmasına neden oluyor. Sigara kullanımı ise, kısa dönemde penis damarlarında kasılmaya yol açar, uzun dönemde ise, damar yapısına zarar verir. Bu da sertleşmeyi kötü yönde etkiler. Sigara kullanan kişilerde sertleşme bozukluğu riski yaklaşık 2 kat artıyor.

SORU: İsteğim yok oldu

32 yaşındayım, birkaç ay sonra evleneceğim. Ama son aylarda ilişkiye girmek için istek duymuyorum. Bu normal mi? Tedavisi var mıdır? CEVAP Sık olmasa da genç erkeklerde cinsel isteksizlik olabilir. İsteksizlikte başarısızlık korkusu ve prolaktin hormonunun fazla olması etkilidir. Prolaktin beyindeki hipofiz bezinden salgılanan bir hormondur. Beyindeki iyi huylu bazı tümörler prolaktinin fazla salgılanmasına yol açabilir. Genç erkekler isteksizlikten yakınıyorsa, kanlarındaki prolaktin düzeyini araştırmalılar. Tedavisi kolaydır. Bazı ilaçlarla prolaktin belli bir seviyeye düşürülür, böylece isteksizlik şikayeti ortadan kalkar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder