Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Şansınız artabilir
HABERİ PAYLAŞ

Şansınız artabilir

Varikosel yani testis toplardamarlarındaki varisleşme yüzünden sperm sayı ve kalitesi düşebiliyor. Başarılı bir ameliyatla tüp bebek gibi pahalı tedavilere gerek kalmadan aşılama ya da normal yollarla erkeğin baba olma şansı artıyor.

SORU: Çocuğum zarar görür mü?

8 aylık evli, 29 yaşında erkeğim. Daha önce sperm sayımı yaptırdım, sağlık problemim yok. 3 aydır doktor kontrolünde anti depresan ilaçlar kullanıyorum. Eşimle çocuk planlıyoruz. Bu ilaçları kullanmam çocuk için veya hamilelik sırasında herhangi bir problem yaratır mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Erkeklerin kullandıkları ilaçların oluşan hamileliklerden doğacak çocuklarda herhangi bir hastalık yaptığına dair tıbbi bir kanıt yoktur. İlaçlar spermleri etkileyerek doğurganlığı azaltabilirse de eğer hamilelik sağlanmışsa bir sorun öngörülmez.

SORU: Oğlumuzun iki testisi de iner mi?

Mayıs 2017 doğumlu bir oğlumuz var. Yaşına girmek üzereyken testisleri inmediği için üroloji uzmanına gittik. Doktor iğne ile tedavi ediyor. “Ameliyata gerek yok” dedi. Doktorumuza güvenmeli miyiz yoksa ameliyat mı istemeliyiz? Her iki testis de tedavi yoluyla iner mi?

CEVAP

Doğru olan çocuklarda yumurtaların en geç 1 yaşını doldurana dek torbaya indirilmesidir. Bazı durumlarda üroloji uzmanları ameliyattan önce iğne tedavisi ile yumurtaları indirmeyi deneyebilir. Bu tedavi başarısız olursa 1 ay kadar sonra ameliyat uygulanabilir.

SORU: Eşim varikosel ameliyatı olmalı mı?

4 yıllık evliyiz, çocuk sahibi olmak için doktora başvurduk ve eşime varikosel-oligospermi teşhisi kondu. Birkaç doktora gittik. Bazıları “Ameliyat”, bazıları da “ Tüp bebek yapın” dedi. Eşim ameliyat olmadı, tüp bebek yaptırdık, netice elde edemedik. Eşim varikosel ameliyatı olmalı mı? Ne yapmalıyız? Yeniden tüp bebek deneyelim mi?

CEVAP

Varikosel spermlerin hareketliliğini ve sayılarını azalttığı gibi kromozomal yapılarına da etki ederek spermlerin dölleme gücünü de bozar. Bu nedenle varikoseli olan hastaların bu sorun düzeltilmeden daha pahalı ve komplikasyonları olabilen tüp bebek yöntemine yönlendirilmesini doğru bulmuyorum. Gerçekten varikoseli olan hastaların mikrocerrahi teknik ile ameliyatları sonucu birçoğunun doğal yollardan çocuğu olabilmektedir. Geri kalan kısmının da daha basit aşılama yöntemi ile hamilelik sağlayabilir hale geldiğini, mutlaka tüp bebek uygulanması gerekenlerin ise varikosel ortadan kalktıktan sonra bu yöntemde şansının arttığını gösteren bilimsel çalışmalar bulunmaktadır. Kısırlık sorunu olan ve sperm tetkikinde sorun olan bir hastamda muayene ile varikosel saptamam halinde öncelikle mikrocerrahi varikosel ameliyatı yapmaktayım.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder