Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sayıyı sıfıra düşürebilir
HABERİ PAYLAŞ

Sayıyı sıfıra düşürebilir

Erkekler için doğum kontrol hapları var. Bu haplar birkaç ay süreyle kullanıldığında erkekteki sperm sayısı sıfıra düşebilir. Ayrıca bu hormonun yüksek dozda alınması prostat kanserini tetikleyebilir...

SORU: Hap kullansam mı?

23 yaşındayım. Yakında evleneceğim. Ben erkeklerin doğum kontrol hapı kullanıp kullanmadıklarını merak ediyorum. Yani erkekler için doğum kontrol hapları var mı? CEVAP

Erkekteki ana seks hormonu olan testosteronu baz alan doğum kontrol hapları birkaç ay kullanıldığında erkeklerdeki sperm sayısını sıfıra düşürebilmektedir. Ama bu hormonun yüksek seviyelerde alınmasının prostat kanseri başta olmak üzere çeşitli komplikasyonları tetikleyebileceği bilinmektedir.

Haberin Devamı

SORU: Nasıl korunmalıyım?

Prezervatif ve tüpleri bağlatma yöntemi dışında erkek için kullanılan korunma yöntemleri var mı?

CEVAP

Erkeklerde de kadınlar gibi ağızdan alınan haplar veya cilt altına yerleştirilen implantlar ile sürekli vücuda ilaç salınımının sağlanması ile uzun süreli doğum kontrolü konusu gündemdedir.

SORU: Geç kalmayayım

1 hafta önce sol testisimde şişlik fark ettim. Revire gittim. Oradaki ürolog elle muayeneden sonra “Varikosel” dedi. İlaç vermedi, “6 ay sonra gel, yeniden bakalım” dedi. Çocuğum olur mu? Ağrım yok, yumurtada damar elime gelmiyor. Ne yapmalıyım? Geç kalmak istemiyorum.

CEVAP

Varikosel saptananlarda ağrı şikayeti olmasa dahi üreme fonksiyonları zaman içinde giderek azalabileceğinden spermiyogram tetkiki yapılarak durum tespit edilmelidir. Askerlik şartlarında acil bir sorun olmadığından gerekli önemin verilmediğini düşünebiliriz. Askerlik sonrası veya izine döndüğünüzde bir üroloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

SORU: Hangi besinleri tercih edeyim?

26 yaşındayım. Daha güçlü bir erkek olmak için hangi besinleri tercih etmeliyim, neler kullanmalıyım?

CEVAP

Vücuda dışarıdan alınan ilaç, hormon ve birtakım maddelerin cinsel davranışlar üzerinde belli uyarıcı etkileri olabilir. Bazı maddeler libido üzerinde etki yaparak cinsel isteği ya da hazzı değiştirebilirken başkaları, sadece cinsel organların fiziksel tepkilerini farklılaştırır. Ancak bu gibi maddelerin çoğunluğu ne yazık ki cinsel istek ve duyumları çoğaltmaktan çok azaltma yönünde etki yaparlar.

Haberin Devamı

Cinsel uyarı olarak bilinen maddelerin çoğu beyindeki belli merkezler üzerine etki yaparlar. Bazılarıysa doğrudan doğruya cinsel organları denetleyen sinirler üzerinde uyarıcı olurlar.

Ayrıca birtakım ilaç ya da maddeler sarhoşluk gibi genel bir durum yaratarak cinsel davranış farklılıklarına yol açarlar. Uyarıcı maddelerin hangi koşullar içinde alındığı da etki açısından önem taşır.

Her şeye rağmen aşık olmanın olağanüstü afrodizyak etkisinin yerini dolduracak herhangi bir kimyasal maddeden söz etmek henüz mümkün değildir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder