Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sıcak erkeğe zarar veriyor
HABERİ PAYLAŞ

Sıcak erkeğe zarar veriyor

Çok sıcak ortamlarda ve sürekli oturarak çalışmak zorunda kalan erkekler kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü testisler aşırı sıcaktan etkilenir. Sperm üretebilmek için vücut sıcaklığından bir derece daha serin ortamda bulunmaları gerekir

SORU: Sperm hareketi zayıfmış, ne olacak?

33 yaşındayım. Tahlillerde sperm hareketlerinin zayıf olduğu çıktı. Tedavisi ne şekilde yapılır? İleride çocuğumun olmasını engeller mi? Bir de varikosel hakkında bilgi verir misiniz?

CEVAP

Spermlerin hareketliliğini artırdığı kesin olarak ortaya konulmuş bir ilaç mevcut değil. Bazı ilaçlar hormon seviyeleri uygun kişilerde sperm sayısını arttırabiliyor. Hareket azlığı varikosel veya kanallardaki bazı sorunlardan olabilir. Yapılan tahlilin bu konuda uzman bir merkezde yapılmış olması önemli.

Haberin Devamı

Varikoseliniz var ise muayene ile saptanır ve sadece hareketlilik düşük ise yapılacak mikrocerrahi operasyondan büyük ihtimal ile faydalanırsınız.

SORU: Varikosel tekrarlar mı? 6 ay önce sol taraftan varikosel ameliyatı oldum, sorunum düzeldi. 6 ay sonra test yaptırdığımda yine eski sonuçla karşılaştım. Sperm sayısı 16 milyon, ileri hareketli 10’du. Halbuki bu sayı ameliyattan sonra 70 milyona çıkmıştı. Ameliyattan sonra varikosel tekrarlayabilir mi? Sorun neden oluştu? Ne yapmam gerekiyor?

CEVAP

Varikosel tekrarlamaz yani nüks etmez, ama ameliyat yetersiz gerçekleşmiş ise mevcudiyetini sürdürüyor olabilir. Yetersiz ameliyat sonrası ilk günlerde fark edilmeyen toplar damarlar hızla genişlediğinden kişi “Varikoselim tekrarladı” kanısına kapılabilir.

Bu durumun sebebi ameliyat esnasında yapılması gereken işlemin tam olarak gerçekleşememiş olmasıdır. Mikrocerrahi tekniğin ehil ellerde uygulanması ile ameliyatın teknik başarısı yüzde 99’un üzerindedir. Eski yöntemler ile yapılan ameliyatların ise yarıya yakınının ise yeterli olmadığı bilinmektedir.

SORU: Çocuğum olmayacak mı?

32 yaşındayım ve 2 yıllık evliyim. Ben çocuk sahibi olmak istiyorum ama bir türlü olmuyor. Ekmek fırınında çalışıyorum. Bu yüzden çocuğum olmuyor olabilir mi? Hiçbir zaman baba olmayacak mı?

Haberin Devamı

CEVAP

Testisler sperm üretimi için vücut sıcaklığından bir derece kadar daha serin bir ortamda bulumak zorundadır. Bu nedenle kaslar sayesinde sıcak ortamda vücuttan uzaklaşıp soğukta vücuda yaklaşarak bu ısıyı korurlar.

Fazla dar çamaşır ve pantolon giymenin ısıyı arttırarak sperm üretimini bozacağı doğru olsa da her slip giyenin kısır olmadığı da bilinmektedir. Fakat prensip olarak çocuk sahibi olmakta zorluk çekenler başta olmak üzere erkekler testislerin uzun süreler fazla sıcak ortamda kalmalarına neden olacak durumlardan kaçınılmalıdır.

Aşırı sıcak ortamda çalışanlar, ayrıca petrokimya türü kimyasalların dumanıyla iç içe olanlar kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya. Çok sıcak ortamlarda ve sürekli oturarak çalışanlar. Örneğin; aşırı sıcak ortamda çalışan fırıncılar, kazancılar, tellaklar, sürekli oturan şoförler vb. daha fazla risk altındadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder