Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sıcaktan zarar görüyor
HABERİ PAYLAŞ

Sıcaktan zarar görüyor

Erkek çocuklarda torbaya inmeyen yumurta ileride büyük sorunlara yol açabilir. Çünkü süre uzadıkça vücutta kalan yumurta sıcak nedeniyle zarar görür. Bu ısı da sperm hücrelerini etkileyebilir

[[HAFTAYA]]

SORU: Testisi inmedi

12 yaşındaki oğlumun sağ testisi indi ama sol testisi inmedi. Acaba bir zararı dokunur mu?

CEVAP

Doğumdan sonra ilk bir ay içinde torbaya inmeyen yumurtaların ilaç veya ameliyat ile 1 yaşından önce indirilmesi gereklidir. Bu süre uzadıkça vücut içinde kalan yumurta vücut ısısının torbaya göre daha sıcak olması nedeniyle zarar görür. Yumurtaların iki işlevi vardır; 1- Sperm yani döl hücrelerini üretmek, 2- Testosteron yani erkeklik hormonunu üretmek. Bu ısı fazlalığından öncelikle ileride ergenlikte sperm üretecek olan hücreler etkilenir. Geçen zaman içinde bu etki artar ve yumurta ileride hiç sperm üretemeyecek hale gelir. Sizin oğlunuz 12 yaşına geldiğine göre çok geciktiğinizi söyleyebiliriz. Ayrıca bu vücut içinde kalan yumurtalar yüksek kanserleşme riski de taşıdığından bir an önce bir üroloji uzmanına başvurmalısınız.

Haberin Devamı

SORU: Kanallarım tıkalıymış

38 yaşındayım, 4 yıllık evliyim. Artık baba olmak istiyorum. Kanallarımda tıkanıklık varmış. Kanal tıkanıklığı nedir? Çocuğum olur mu?

CEVAP

Tüplerde tıkanıklık 4 farklı sebebe bağlıdır. 1) Zaman içerisinde gelişen kistlere bağlı olarak tıkanıklık ortaya çıkabilir. 2) Doktor eliyle yani vazektomi denilen bir doğum kontrol yöntemi sonucu tüplerin bağlanmasıyla gelişebilir. 3) Doğumsal olabilir. Genetik nedenlerle nakil yolları olan tüplerin kısmen veya tamamen gelişmemesi sonucu ortaya çıkar. 4) Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar sonucu da bu kanallarda tıkanmalar oluşabilir. Gonore (bel soğukluğu) gibi kadınlardan cinsel ilişki ile kapılan tedavi hastalıkların edilmemesi sonucu kısırlık ortaya çıkabilir. Tıkanıklık nedeni olan kısırlıkları artık özel mikrocerrahi ve endoskopik yöntemlerle çoğu vakada başarı ile giderip normal yolla hamile kalınması sağlanabilmektedir.

SORU: Eşime karşı istek duymuyorum, neden?

Haberin Devamı

37 yaşında, 5 yıllık evliyim. Son zamanlarda eşime karşı isteksizim. Onunla birlikte olmak istemiyorum. Aramızda sorun yok. İsteksizliğin nedenini merak ediyorum?

CEVAP

Erkekler ilişkinin ilerleyen dönemlerinde eşlerini anne gibi görmeye başlayabilir. Yine kadınların fiziksel görünümü değiştiği için erkekler eşlerini eskisi kadar uyarıcı bulmayabilir. Bu durum da cinsel isteğin azalmasıyla sonuçlanır. Özellikle kadınlar çocuk doğurup anne rolüne girince erkekte cinsel istek azalır. Bu gruptaki erkeklerin bir yandan eşlerine düşkünlükleri artar, ama bir yandan cinsel istekleri azalır. Ayrıca kadınlar gibi erkekler de evlilik çatışmaları ve ilişki sorunlarına cinsel isteksizlikle yanıt verebilirler. Özellikle kızgınlık, kırgınlık duyguları eşle haz paylaşma isteğini azaltır. Bazen de evlilik sorunları depresyona veya anksiyete bozukluklarına yol açtığı için cinsel isteği de bozar.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder