Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Son çare tüp bebek
HABERİ PAYLAŞ

Son çare tüp bebek

Çocuğu olmayan çiftler üzülüyor ve bu konuda tek çarenin tüp bebek olduğunu düşünüyor. Artık pek çok tedavi şekli var. Önce bu yöntemler denenmeli. Hiçbirinden sonuç alınamazsa o zaman tüp bebeğe başvurulmalı

SORU: Tüp bebekten başka yol yok mu?

4 yıldır çocuğum olmuyor. Doktora gittim, menide hiç sperm hücresi olmadığını, kanallarda tıkanıklık olduğunu söyledi. Tek çare tüp bebek mi?

CEVAP Tüplerde tıkanıklık 4 farklı sebebe bağlıdır.

1- Zaman içerisinde gelişen kistlere bağlı olarak tıkanıklık ortaya çıkabilir.

Haberin Devamı

2- Doktor eliyle yani vazektomi denilen bir doğum kontrol yöntemi sonucu tüplerin bağlanmasıyla gelişebilir.

3- Doğumsal olabilir. Genetik nedenlerle nakil yolları olan tüplerin kısmen veya tamamen gelişmemesi sonucu ortaya çıkar.

4- Cinsel yolla bulaşan bazı hastalıklar sonucu da bu kanallarda tıkanmalar oluşabilir. Gonore (bel soğukluğu) gibi kadınlardan cinsel ilişki ile kapılan hastalıkların tedavi edilmemesi sonucu kısırlık ortaya çıkabilir. Tıkanıklık nedeni olan kısırlıkları artık özel mikrocerrahi ve endoskopik yöntemler ile çoğu vakada başarı ile giderip normal yolla hamile kalınması sağlanabilmektedir. Tüp bebek sadece bunlar uygun değilse veya netice alınamıyorsa önerilir.

SORU: Sertleşmiyor 23 yaşındayım.

1 yıldır sertleşme olmuyor. Mastürbasyon yaparken de aynı sorunu yaşıyorum. Acaba ne yapmalıyım?

CEVAP Aniden ortaya genç birinde böyle bir sorunun çıkması çok büyük ihtimal ile psikolojik kaynaklı olduğunu düşündürüyor. Diğer organik nedenler damar, sinir sorunları çok büyük oranda öncelikle ereksiyon kalitesini giderek düşürür ve belirli bir süreç içinde tablo yerleşir. Evham seviyesi yüksek insanlarda ise organik sorunlar sonucu ortaya çıkan dönemsel ve kısmi sorunlara hızla psikolojik faktörün eklenmesi ile bu süreç hız kazanır. Bu durumda psikolojik ve organik impotansın ayırıcı tanısını yapmak zorlaşabilir ama hastayı dikkat ile dinleme sonucunda bu durum genellikle çok karmaşık testlere gerek kalmadan anlaşılabilir.

SORU: Böbreğimde taş bulundu

Böbreğimdeki ağrı sonucu ilaçlı film çekildi, taş bulundu. Böbrek idrar yaptığına göre içinde nasıl taş olabilir?

Haberin Devamı

CEVAP Böbrek taşları en sık görülen ve ağrıya neden olan rahatsızlıklarından biridir. Erkeklerin yüzde 10’unda ve kadınların yüzde 3’ünde hayatlarının bir döneminde böbrek taşı oluşur. Ve bunların çoğunda, başka taş gelişimi ihtimali yüksek olduğu için, hastalık kronik bir hal alır. Her biri yumruk büyüklüğünde olan böbrekler vücudun yan-arka kısımlarında yerleşmiş organlardır. Mesaneye üreter adı verilen dar tüplerle bağlanmışlardır. Böbrekler kanı süzen, faydalı maddeleri tekrar vücuda geri alan, zararlı maddelerin idrarla atılımını sağlayan filtrelerdir. Böbrekten atılan idrar mesanede toplanır ve üretra adı verilen kanalla vücuttan dışarı atılır. Böbrek taşları, çeşitli minerallerin ve başka maddelerin böbrekte toplanıp katı parçacıklar halinde çökmesi sonucu oluşur. Normal koşullarda idrarda bulunan çeşitli kimyasallar bu çökmeyi engeller. Ama bazı durumlarda bu koruyucu mekanizma etkisini yitirir. Eğer oluşan parçacıklar küçükse herhangi bir yakınmaya neden olmadan idrarla atılırlar. Daha büyük taşlar ise böbrekte veya idrar yolunda bir yerde takılıp tıkanmaya yol açabilirler.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder