Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sonuç yanıltmasın
HABERİ PAYLAŞ

Sonuç yanıltmasın

Sperm sayısının ölçümü için yapılan spermiyogram son derece hassas bir test. Testi yapanların özel eğitim almış olması çok önemli. Bu kriterlere önem verilmediği için sonuçlar çoğu zaman yanıltıcı olabiliyor...

SORU: İlaçlardan kaynaklanır mı?

28 yaşındayım, 4 yıldır psikolojik tedavi görüyorum. Sertleşme sorunum sürüyor. İlaçlardan önce böyle bir şey yoktu. Sertleşme problemim ilaçları bırakana kadar devam eder mi, yoksa bu sorunu çok sık yaşayacak mıyım?

[[HAFTAYA]]

CEVAP: Psikiyatri alanında kullanılan bazı ilaçların cinsel aktiviteyi olumsuz etkilediği bilinmektedir. Bu gibi ilaçlar genellikle dönemsel kullanılmakta olup ilaç kesildikten sonra bu olumsuz etkileri ortadan kalkmaktadır. Size bu ilaçları veren doktorunuz ile bu sorununuzu paylaşırsanız sanırım ilaç dozlarında veya kullanılan ilaç tercihlerinde değişiklik yaparak sorununuzun çözülmesi için yardımcı olabilecektir.

Haberin Devamı

SORU: Ameliyatın faydası olur mu?

39 yaşındayım, 7 yıldır evliyim, çocuğum olmuyor. Doktora gittim, sperm sayısı 12 milyon çıktı. Ultrasona girdim. Doktor sol varikoselden ameliyat olacağımı söyledi. Yakında ameliyat olmaya düşünüyorum. Bu ameliyatın faydası olur mu?

CEVAP: Bir cc’deki sperm sayısının alt sınırı olarak 20 milyon kabul edilir. Sperm sayımının doğru değerleri yansıtması ancak bu tetkike doğru şekilde hazırlanmak ve uygun şekilde sperm vermek ile mümkün olabilir. Ayrıca özel bilimsel çalışmalar haricinde en kesin neticeler manuel yani insan tarafından yapılan sperm sayımlarından elde edilebileceğinden bu tetkiki yaptırdığınız laboratuvardaki elemanın bu konuda özel eğitimden geçmiş ve deneyimli bir kişi olması şarttır. Ülkemizde bu hususlara önem verilmediğinden yapılan spermiogram testlerinin ne yazık ki sadece çok az bir kısmı gerçeği yansıtmaktadır. Bu konuda androloji departmanı olan bir laboratuvara başvurmanızı öneririm.

Başarı oranı yüksek

Ultrason veya dopler testleri artık varikosel tetkikinde tercih edilen bir yöntem değildir. Bir uzmanın el muayenesi ile varikosellerin tedavilerinden olumlu netice alınamadığından bu yöntemler terk edilmiştir.

Haberin Devamı

Başarı için varikosel ameliyatlarının bu konuda özel eğitim görmüş üroloji uzmanları tarafından mikrocerrahi teknik ile yapılması gerekmektedir. Doğru uygulanan mikrocerrahi teknik hem yüzde 100’e yaklaşan teknik başarı oranları, hem de testise zarar verecek ciddi komplikasyonlardan koruması nedeniyle tercih edilmekte ve yüzde 80 civarında olumlu sonuçlar sağlamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder