Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sorumluluk ailenin
HABERİ PAYLAŞ

Erkek çocuklarının doğumundan itibaren testislerinin yerine inip inmediği ve penis boyları kontrol edilmeli. Bu yüzden aile banyo sırasında ya da çocuktan izin alarak cinsel organı ölçmeli, kısa olduğunda şüpheleniyorsa doktora başvurmalı ki tedavi edilebilsin.

Soru: Oğlumun penisi kısa 35 yaşındayım, yeni baba oldum. 2 yaşında bir oğlum var ama penisi kısa gibi geliyor. Acaba çocuklukta penis kısalığı tanısı nasıl konur ve tedavisi var mıdır?

[[HAFTAYA]]

Cevap: Doğumda penis boyu 2.5 santimetre civarındadır. Çocuk büyüdükçe ulaşması gereken en kısa penis boyunun ölçüleri belirli. Örneğin; 10 yaşındaki çocukta penis boyu en az 6.5 santim olmalı. Olması gerekenden kısa ise buna mikropenis denilir. Aileler banyo sırasında veya çocuğun rızasıyla penis boyunu ölçebilirler. Kısa olduğundan şüphe ettiklerinde gecikmeden üroloğa veya endokrinoloğa başvurmalılar. Her yaşa göre olması gereken ölçünün altında penis boyu olanlara hormon tedavisi başlanır ve yaşa uygun penis boyuna ulaşana kadar tedaviye devam edilir.

Haberin Devamı

Soru: Böbrek taşları tekrar oluşur mu? 44 yaşındayım, böbrek taşı düşürdüm, çok eziyet çektim. Bu taşların tekrar oluşmaması için neler yapabilirim?

Cevap: Taşlı hastalarda taş tedavi edildikten sonra, genellikle yüzde 30’unda tekrar oluşur. Bu oranı düşürebilmek için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar vardır. Bu noktaları yıllarca dikkatli şekilde uygularsanız taş hastalığına yakalanma oranınız bariz şekilde düşer. Yapılan taş tahliline taş hastasının kullanması gereken özel ilaçların yanı sıra bir de her taş hastasının dikkatle uygulaması gereken önlemler vardır. Bunlar;

1- Hareket

2- Su içmek

3- Gıda

olmak üzere 3 ana grupta toplanabilir. Böbrek taşı genel olarak daha çok oturan şişman insanlarda görülen bir hastalıktır. Kilonuzu normale düşürmek ve aşırı alışkanlıklardan kaçmak (aşırı sigara, alkol kullanmak, gazoz gibi çeşitli şekerli mayilerden çok miktarda almak ya da çok yemek) sizin için zararlıdır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder