Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Sürekli oturmak sorun yaratır
HABERİ PAYLAŞ

Sürekli oturmak sorun yaratır

Çok sıcak ortamlarda ve sürekli oturarak çalışmak zorunda kalan erkekler kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya. Çünkü testisler aşırı sıcaktan etkilenir. Sperm üretebilmek için vücut sıcaklığından bir derece daha serin ortamda bulunmaları gerekir...

SORU: Çocuğum olmayacak mı?

30 yaşındayım. 2 yıllık evliyim. Ben çocuk sahibi olmak istiyorum ama bir türlü olmuyor. Boyacılık yapıyorum. Kişinin çalıştığı işin çocuk sahibi olmasını etkilediğini okumuştum. Bu doğru mudur? Benim çocuğum olmayacak mı?

CEVAP
Testisler sperm üretimi için vücut sıcaklığından bir derece kadar daha serin bir ortamda bulunmak zorundadır. Bu nedenle kaslar sayesinde sıcak ortamda vücuttan uzaklaşıp, soğukta vücuda yaklaşarak bu ısıyı korurlar. Fazla dar çamaşır ve pantolon giymenin ısıyı arttırarak sperm üretimini bozacağı doğru olsa da her slip giyenin kısır olmadığı da bilinmektedir. Fakat prensip olarak çocuk sahibi olmakta zorluk çekenler başta olmak üzere erkekler testislerin uzun süreler fazla sıcak ortamda kalmalarına neden olacak durumlardan kaçınılmalıdır. Aşırı sıcak ortamda çalışanlar, ayrıca petrokimya türü kimyasalların dumanıyla iç içe olanlar kısırlık tehlikesiyle karşı karşıya. Çok sıcak ortamlarda ve sürekli oturarak çalışanlar. Örneğin aşırı sıcak ortamda çalışan fırıncılar, kazancılar, tellaklar, sürekli oturan şoförler vb. daha fazla risk altındadır.

[[HAFTAYA]]

SORU: Ne kadar süre beklememiz gerekiyor? Biz 3 yıllık evliyiz. 9 aydır korunmuyoruz. Temmuz’da ayında eşime sperm tahlili yaptırdık. Sperm sayısı ve sperm hareket oranları düşük çıktı. Üroloji uzmanına gittik ve varikosel teşhisi konuldu. Temmuz’un sonunda mikrocerrahi yöntemle basit bir varikosel ameliyatı oldu. Acaba çocuk sahibi olabilmemiz için ne kadar bir süre beklememiz lazım ve bu tedavi sonrası çocuk sahibi olabilir miyiz?

CEVAP
Mikrocerrahi varikosel operasyonu kesinlikle basit bir cerrahi girişim değildir! Mikrocerrahi teknik sadece bu konuda özel eğitim almış ve deneyimli ellerde başarılıdır. Her yöntem gibi mikrocerrahinin de yetersiz ve hatalı uygulamaları çok önemli komplikasyonlara, hatta organ kaybına dahi yol açabilir. Mikrocerrahi ve diğer eski teknikler ile yapılan başarısız varikosel operasyonları sonrasında varikoseli devam eden veya komplikasyonlardan dolayı sorun yaşayan, hidrosel ve testisin dumura uğraması gibi ciddi sorunlar ile karşılaşan birçok hasta ile karşılaşmaktayım. Sperm kaliteleri veya spermiyogram neticeleri daha da bozulan hatta sıfıra kadar inen bu hastaların bazıları düzeltici mikrocerrahiden fayda görmekteyse de bir kısmına maalesef yardımcı olunamamaktadır.

SORU: Bel fıtığı yüzünden mi?

36 yaşındayım, 7 yıldır bel fıtığım var. Son zamanlarda cinsel isteğim azaldı, sertleşme sorunu yaşıyorum. Neden olduğunu merak ediyorum. Doktora gittim, tahliller yapıldı, hormonlarda sorun çıkmadı. Acaba bel fıtığı sonucu sertleşme bozukluğu olabilir mi?

CEVAP
Bel fıtığı sinirsel kayıplara neden olacak kadar ciddi olmadığı sürece sertleşmede herhangi bir bozulmaya yol açmaz. Ancak çok şiddetli veya ameliyat gerektiren bel fıtıklarında veya omurgada hasara yol açan darbelerde sertleşme problemi yaşanabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder