Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tedavi şart değil
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Kan tahlilinde erkeklik hormonunun normalin altında olması her zaman sorun olduğunu göstermez ve tedavi gerektirmez. Bu hormon vücuda dışarıdan verilecekse doktor kontrolü şarttır. Çünkü bu ilaçlar prostat kanseri riskini artırabilir...

SORU: Penisimin üzerinde kızarıklık oluyor

24 yaşındayım. Penisimdeki damarın üstünde kızarma oluyor ve şişiyor. Üroloğa gittim, alerji olduğunu söyledi. Ne yapmam lazım?

CEVAP

Penis üzerindeki damarı ilgilendiren sorunlarda bu durum görülebilir. Yüzeyel olan damarların zedelenmesi sonucu damar cidarındaki tahriş ve damar içindeki pıhtılaşma sonucu bahsettiğiniz belirtiler ortaya çıkabilir.

SORU: Testosteron seviyem düşüyor, neden?

48 yaşındayım, bekarım. Geçen yılki kan tahlilinde testosteron düzeyim 3.94 idi. Mart 2016’da testosteron seviyem 2.97 çıktı. Doktorun verdiği ilacı içtim, faydası olmadı. Başka doktor jel yazdı. Bu jelden sonraki ölçümde 2.85 çıktı. Sürekli düşme sürüyor. Sertleşmeye yardımcı ilaçlardan kullanıyorum. Bana ne önerirsiniz?

CEVAP

Yapılan kan tahlillerinde testosteron hormonunun normal değerlerin az altında olması her zaman bir sorun olduğunu düşündürmez ve tedavi edilmesi de gerekmeyebilir. Vücuda dışarıdan testosteron hormonu verilmesi vücudun testosteron hormonu üretmesini engelleyebileceğinden hormon kullanımı çok dikkatli ve sadece gerekli durumlarda yapılmalıdır. Bu hormon ilaçlarının prostat kanseri riskini de ciddi oranda arttırabileceği gözönünde bulundurularak sadece uzman doktor kullanımında yapılması şarttır.

SORU: Cinsel organım sertleşince yamuluyor

23 yaşındayım. Cinsel organım sertleşmeden önce normal görünüyor. Ama sertleşince yamuluyor. Ay şeklinde oluyor. Bu da beni her geçen gün psikolojik olarak olumsuz etkiliyor. Bunun bir zararı var mı?

CEVAP

Biz bu duruma tıp dilinde peyroni diyoruz. Penisin sertleşen bölümlerini sınırlayan kılıfın üzerindeki kireçlenmiş plaklar nedeniyle oluşan bir hastalık. Bu genelde ağrı ve penisin eğriliğine neden oluyor. Orta yaşlı erkeklerin yüzde 5 ile 1’ini etkileyen bir durum. Genelde 40-60 yaş arasında görülüyor. Genetik bazı nedenlerle de oluyor. Travmaya bağlı olabiliyor, iltihabi durumlarda ya da şeker hastalarında sıkça görülüyor. Bu gelişen bir durum sabit bir durum değil. Eğilme başladıktan sonra aylar içinde giderek artıyor ve daha sonra belirli bir noktada sona eriyor. Bazı vakalarda bir süre içinde bu eğrilik kendiliğinden gerileyebiliyor, hatta tamamen düzelebiliyor. Sorun ne tarafta ise penis o tarafa doğru eğiliyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder