Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tek yumurta daha da büyür
HABERİ PAYLAŞ

Tek yumurta daha da büyür

Haberin Devamı

Erkeklerdeki iki testisten biri fonksiyonunu yitirirse geride kalan tek yumurta daha da büyüyerek diğerinin de görevini üstleniyor. Eğer onda sorun yoksa erkek çocuk sahibi olabiliyor.

Acaba kısır mıyım?

Birkaç ay önce varikosel teşhisi konuldu. Varikosel kısırlığa neden oluyor. Ben kısır mıyım?

Her varikosel olanda kısırlık olacak diye bir kural yoktur ama varikoseli olanlarda bu risk daha yüksektir ve zamanla artış gösterebilir. Varikosel ergenlikte başlar, çapı genişleyen toplar damarların içinde bulunan ve pis kanın testise doğru ters akmasını engelleyen check-valf vazifesi yapan kapakçıkların yetersiz kalması nedeniyle oluşur. Ters basınç sonucu testis içindeki mikro dolaşım bozukluğu etkisini sperm üretim ve kalitesinde göstererek kısırlığa sebep olabilir. İleri derecede varikosel testislerin gelişimini engelleyebilir. Varikosel mikrocerrahi teknik ile ameliyat edilir. Başarısız ameliyatlar sonucu ortadan kalkmadığı ve komplikasyonlara yol açabileceği unutulmamalıdır. Başarısız ameliyat geçirmiş kişilerde mikrocerrahi ile düzeltme operasyonu uyguluyoruz.


Penisim morardı

24 yaşındayım. Bir hayat kadınıyla korunmasız ilişkiye girdim. Sabah penisimin üzerinde dip kısmına yakın yerde geniş bir morluk fark ettim. Bu zedelenmeden mi kaynaklanıyor?

Korunmasız cinsel ilişki her zaman önemli riskler içerir. Burada bahsettiğiniz ve bir gün sonra ortaya çıkan morluğun sebebi büyük ihtimal ile cilde ait ve zorlanmadan oluşan basit bir damar çatlamasıdır ve hızla düzelir. Birkaç gün içinde geçmez ise bir dermatoloji uzmanına başvurmanızı öneririm.

Baba olur muyum?

26 yaşındayım. Sol yumurtalığım sağdakinden epey küçük. Kısır olmaktan çok korkuyorum. 1 yıl önce sol yumurtalığımda iltihap oldu. Tedaviyle geçti ama yumurtalığım küçüldü. Acaba çocuğum olur mu?

Bir testisinizin iltihap sonrası dumura uğraması kısır olduğunuz anlamına gelmez. Çocuk olmasını sağlayan sperm hücreleri ve erkeklik hormonları her iki testiste de üretildiğinden sadece birinin kaybı normal fonksiyonları ortadan kaldırmaz. Hatta bu durumda geride kalan testis biraz daha büyüyerek kaybedilen organın fonksiyonlarını da kısmen devralır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder