Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tekrar etmez
HABERİ PAYLAŞ
Haberin Devamı

Testis toplardamarlarındaki varisleşme olan varikosel önce elle yapılan muayeneyle tespit ediliyor. Ardından da ameliyat kararı veriliyor. Operasyon sonrası varikosel tekrarlamaz, sadece yeteri kadar iyi yapılmadıysa sorun belirginleşebilir

SORU: Varikosel tekrarlar mı?

28 yaşındayım. 2 ay önce varikosel ameliyatı oldum. Ameliyattan sonra spermimde belirgin düzelme olmuştu. 2 hafta kadar önce testisimin sağındaki yumurtalıkta elle fark edilir şekilde büyüklüğe, sol tarafta ise varisleşmeye benzer bir şeylerin olduğunu fark ettim. Benim sorum şu: Varikosel ameliyatından sonra bu rahatsızlık tekrarlar mı? Eğer tekrarladıysa benim bundan sonra takip etmem gereken yol nedir? Bunda doktorumun hatası olabilir mi?

CEVAP

Varikosel ameliyattan sonra tekrarlamaz, bu durum ameliyatın yetersiz olması halinde durumun zaman içinde belirginleşmesidir. Bilhassa mikrocerrahi teknik uygulanmadığı taktirde bu durum sıkça görülebilmektedir. Sperm değerlerindeki değişiklikleri ise kendiniz anlayamazsınız ancak bu konuda uzmanlaşmış androloji laboratuvarlarında yapılacak tetkikler sonucu değerlendirme yapılabilir.

Eğer varikoseliniz yapılmış olan varikosel ameliyatına rağmen devam etmekte ise bu konuda deneyimli ellerde düzeltici mikrocerrahi varikosel ameliyatı yaptırabilir ve bundan fayda görebilirsiniz.

SORU: Çocuğum olabilir mi?

30 yaşındayım, 4 aylık evliyim. Baba olmak istiyorum. Menide sperm bulunamadı, bazı tetkikler yapıldı. Doktorlar bana ameliyat olmam gerektiğini söylediler. İki testisimden de 6’şar parça aldılar. Sonuç negatif çıktı. Baba olmam mümkün mü?

CEVAP

Size yapılan biyopsinin tekniği konusunda bilgi vermemişsiniz. Testis biyopsileri klasik cerrahi veya mikrocerrahi mapping denilen farklı tekniklerle yapılabilmektedir. Testis içinde değişik bölümler içinde birbirinden farklı zamanlar içinde olgunlaşan sperm hücreleri yumurtadan çıkarak yumurtanın üzerin yapışmış ve ince kanallardan oluşan epiderm adlı organa geçerler.

Bir sperm hücresinin olgunlaşması 72 günde gerçekleşir, epididim de ise depolanma ve olgunlaşma dönemi birkaç gün kadar sürer.

Minik biyopsiler yapılır

Daha sonra meni orgazm olan erkeğin kasılmaları ile epididimden ayrılarak vaz deferens adı verilen, bir ileti borusu şeklinde olan organdan geçer. Prostat salgısı ve meni keselerinin salgısı ile birleşerek idrar yolunun arka kısmına ejakülatör kanallar denilen birkaç ince yol ile açılır. Bu nedenle tek bir testisin tek bir yerinden alınan biyopsi sperm üretimine rastlanırsa anlamlıdır.

Eğer tekli biyopside sperme rastlanmaz ise testisin boyutuna göre birçok farklı bölgesinden minik biyopsiler yapılarak detaylı olarak sperm araması yapılabilir.

Bu uygulamayı mikrocerrahi teknik ile yapmak biyopsi sayısını arttırarak daha detaylı aramayı sağladığı gibi, testis damarlarına ve dokusuna da çok daha az zarar vermekte, erkeklik hormonlarında azalmaya neden olmamaktadır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder