Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Test yaptırmayı ihmal etme
HABERİ PAYLAŞ

Test yaptırmayı ihmal etme

Prostat için 40 yaşından sonra her yıl düzenli muayene ve PSA adı verilen kan testi şart. Prostat şüphesiyle gelen erkek önce muayene edilir, testler yapılır ve sonuca bakılır. Hastanın durumu tedavi seçeneğini belirler. Bu ilaç ya da ameliyat olabilir

[[HAFTAYA]]

SORU: Bir kereden fazla ilişkiye giremiyorum 43 yaşındayım. Benim de bir sorunum var. Cinsel ilişkiye girdiğimde çok çabuk boşalıyorum. Ayrıca bir defadan fazla cinsel ilişki yaşayamıyorum. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP

Erken boşalma bir sorun ve burada sıkça bu konuya değiniyorum. Ama 43 yaşında bir kişi için bir kerede üst üste ilişkiye girememeyi bir sorun olarak görmüyorum. Bu fiziksel ve psikolojik bir performans olup vücut ihtiyacına ve gücüne göre hareket eder, zorlamanın faydası olmaz. Tabii ki genel sağlık kurallarına dikkat eder, sigara benzeri kötü alışkanlıklardan uzak durur, kilonuza ve yediklerinize dikkat ederseniz tüm beden performanslarında bir miktar artış sağlayabilirsiniz. Bu konu anti-aging (yaşlanmaya karşı tedavi programları) olarak son yıllarda gündeme gelmiş olup, 30’lu yaşlardan sonra herkesin dikkat etmesi gereken belli hususlar vardır.

Haberin Devamı

SORU: Prostat nasıl büyüyor tedavi ediliyor mu? 63 yaşındayım, prostat büyümesi nasıl teşhis edilir ve tedavisi nasıldır?

CEVAP

Tanı oldukça basittir. Parmakla yapılan muayene, idrar analizi, idrar akım hızı testi, PSA testi ve ultrasonografiyle teşhis konulur. Daha sonra sahip olduğumuz birkaç tedavi seçeneğinden birini uygularız. Bunlardan biri ağız yoluyla alınan ilaçlardır. Bunlar prostatın büyümesini tedavi etmez, prostata ait belirtileri ortadan kaldırır. Prostat da bir yandan büyümeye devam eder. Eğer bir süre sonra ilaçlar artık o büyümeye cevap veremez hale gelirse, o zaman mutlaka cerrahi tedaviye geçmek lazımdır. Eğer prostatın hacmi çok büyük, yani 150-200 gram kadarsa en doğru tedavi açık ameliyattır. Bu ameliyattan sonra hasta 3-5 gün hastanede kalır. Ama büyüme 80-100 grama kadarsa kapalı ameliyatlardan yararlanılır. Cerrahinin uygun olmadığı hastalarda başka tedaviler de var. Örneğin idrar kanalına stent dediğimiz bazı cihazlar koyabiliyoruz.

Haberin Devamı

SORU: Neden sabahları ereksiyon olmuyor? 23 yaşındayım. 3 yıldır sabahları hiç ereksiyon yaşamıyorum. Sizce bu bir sorun mu? Herhangi bir rahatsızlığın belirtisi olabilir mi?

CEVAP

Sabah ereksiyonlarına sık rastlanmasının sebepleri sabahları hormon seviyelerinin yüksek olması. Vücudun dinlenmiş olması ve gece mesanede biriken idrarın idrar kesesini iyice gererek penisten uzaklaşmaya çalışan kanın geçtiği toplardamar sistemine baskı yapması sonucu penisteki basıncın artmasına destek vermesidir. Sabah ereksiyonlarınız olmamasına cinsel istek azalması, cinsel faaliyette bulunamama gibi unsurlar da eklendiği taktirde bir üroloji-androloji uzmanıyla görüşmenizi öneririm. Bu olay, hormon dengelerinde değişmeden, psikolojik depresyona kadar çok değişik fiziki ve psikojenik nedenlerden kaynaklanabilir

Sıradaki haber yükleniyor...
holder