Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Tüp bebek yapmadan önce...
HABERİ PAYLAŞ

Tüp bebek yapmadan önce...

Haberin Devamı

Testis toplardamarlarındaki varisleşme yani varikosel erkeğin baba olmasını engelleyebiliyor. Çünkü sperm hücrelerinin yapısını bozuyor. Kadın hamile kalsa bile düşük daha sık görülüyor. Çiftleri tüp bebeğe yönlendirmeden önce varikosel mikrocerrahi yöntemle tedavi edilmeli...

SORU: Erken boşalma ve varikosel nasıl geçer?

Nişanlımda erken boşalma ve varikosel var. İlk doktoru jel verdi, işe yaramadı. Nişanlım başka doktora başvurdu. “Sorun psikolojik” denildi, ilaç kullandı. İlaç bitti, sorun bitmedi. Tahlil ve tetkikler temiz. Sperm sayısında ve erkeklik hormonunda azalma olduğunu söylediler. Çocuk sahibi olamamaktan korkuyoruz. Bu sorunların altından nasıl kalkacağız?

[[HAFTAYA]]

CEVAP Erken boşalma ve varikosel biribiri ile ilgisi olmayan konulardır. Günümüzde yeni tedavi yöntemleri ile bazı tetkikleri yaptıktan sonra erken boşalmayı tedavi edebiliyoruz. Varikosel ise testis damarlarında genişleme, varisleşme olup zaman içinde ağrı, kısırlık yapabilir. Muayene ve tetkikler sonrası tecrübeli ellerde yapılacak mikrocerrahi varikosel ameliyatı ile sorundan kurtulabilirsiniz. www.varikosel.info sayfasından bu konuda bilgi temin edebilirsiniz.

SORU: Düşük varikoselle bağlantılı mı?


10 yıldır evliyiz. Karım 4 kez hamile kaldı ama düşük yaptı. 2011’de tüp bebek denedik. İlk deneme tuttu ama düşükle sonuçlandı, yine kürtaj oldum. Acaba bu düşüklerin varikoselle ilgili olabilir mi? Bize yol gösterir misiniz?

CEVAP Varikoseli olan hastalarda spermiyogramdaki bozuklukların haricinde başka kısırlık etkenlerinin olabileceği bilinmektedir. Spermiyogram değerlerindeki bozukluğa ek olarak hatta bazen bu değerler normal olmasına rağmen varikoseli olan hastaların normal yol ile de tüp bebek gibi yardımlı üreme yöntemleri ile netice alamadıkları görülmektedir. Varikoseli olanlarda sıklıkla spermlerin içindeki DNA parçalanma oranı artmakta, bunun sonucunda spermin yumurtayı döllemesi ihtimali azalmakta, döllenme olsa dahi erken düşük vakaları sık görülmektedir. Bu nedenle varikoseli olanlar aşılama ve tüp bebek gibi yardımlı üreme tekniklerine yönlendirilmemeli, önce mikrocerrahi varikosel ameliyatı ile sağlıklı sperm üretmeleri sağlanmalıdır.

SORU: Doktora gitmek istemiyorum

11 aydır evliyim. Sertleşme sorunu yaşıyorum. Önceleri psikolojik diye geçiştirdim ama geçici bir şey değil. Şimdi mesir macunu ile sorunu çözmeye çalışıyorum. Ancak erken boşalıyorum. Doktora gitmek istemiyorum. İlaç ya da başka bir yöntem önerebilir misiniz?

CEVAP Mesir macunu vs. gibi ürünlerin sertleşme sorununuza iyi gelmesi zaten durumun siz kabul etmeseniz de önemli ölçüde psikolojik bir sorundan kaynaklandığını ortaya koymaktadır. Cinsel sorunlarınız nedeni ile bu konuda danışabileceğiniz bir üroloji uzmanı bulabilirsiniz. Muayene ve tetkikler yapılmadan sizlere bu köşeden ilaç adı önerilmesini tıbben doğru bulmamaktayım.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder