Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Umut yok değil
HABERİ PAYLAŞ

Erkekte yapılan hormon testleri ve fiziki muayene testiste sperm bulunamayacağını gösterse de üzülmeyin. En olumsuz vakalarda bile sperm bulunma şansı var. Mikrocerrahi TESE ile testise zarar verilmeden sperm bulunabiliyor.

SORU: Spermim yokmuş

32 yaşındayım, 3 yıllık evliyim. Çocuğum olmuyor. Karımın sağlık sorunu yok. Benimtestlerim yapıldı. Bir tane bile canlı spermim yokmuş. Biyopsi yapılsa dahi umut vermiyorlar. Bu sorunu çözebilecek yeni bir tedavi yöntemi var mı? Siz ne dersiniz?

[[HAFTAYA]]

Haberin Devamı

CEVAP Testiste hücre aranması için en ileri teknik mikrocerrahi TESE’dir. Hormon seviyeleri ve fizik muayene testiste sperm bulunup bulunamayacağı yönünde bir kanaat uyandırsa da en olumsuz vakalarda dahi sperm bulunma şansı oldugunu hem yayınlar hem de kendi deneyimlerimizden biliyoruz. Mikrocerrahi TESE ile testise zarar verilmeden fakat eldeki tüm şanslar kullanılarak detaylı bir inceleme yapılmasi uygundur.

SORU: Sebebi testosteron azlığı mı?

19 yaşındayım ama sakallarım çıkmıyor. Yani çenemde var ve saçlarımın kenarında seyrek. Okuduklarıma göre testosteron azlığından kaynaklanıyormuş. Neler yapabilirim?

CEVAP Öncelikle hormon testlerinizin yapılarak durumun detaylı olarak ortaya konulması ve belirli bir sorun varsa gerekli tedavinin uygulanması lazım. Birçok durumda genetik özelliklere bağlı kıllanma yaşı gecikmekte veya kıllanma ortalamanın altında görülebilmektedir. Sakın bilinçsiz olarak hormon ilacı almayınız, birçok başka soruna yol açabilir.

SORU: Cinsel ilişkiye girmeyen erkek zayıflar mı?

23 yaşındayım. Bir erkek cinsel ilişkiye girmezse ve boşalmazsa zayıflarmış. Acaba bu doğru mu?

CEVAP Bir erkek uzun süre cinsel ilişkiye girmez veya boşalmaz ise vesiküla seminalis adı verilen meni keselerinin salgısı ya pasif basınç sonucu ve buna eklenen idrar yapma dışkılama gibi basınç arttırıcı aktiviteler sonucu idrar yolunun arka kısmına kaçak yaparak boşalır ya da gece uykuda rüyalanma tabir edilen şekilde boşalma gerçekleşir. Yumurtalardan salgılanan döl hücresi yoğun sıvı da artan basınç nedeni ile meni kanallarından ilerler, aynı şekilde idrar ile dışarı atılır. Tabii ejakülasyon olmadığı taktirde tüm salgıların üretiminde bir azalma görülür, artan basıncın yarattığı dolgunluk hissi kasıklarda ve yumurtalar üzerinde hissedilerek rahatsızlık verebilir. Tüm bunların zayıflama veya şişmanlama ile direkt bir ilişkisi yoktur.

Haberin Devamı

SORU: İkisi birbirinden farklı

22 yaşındayım. Benim yumurtalıklarımdan birisi küçük, birisi de normal büyüklükte. Küçük olan büyük olanın yarısı kadar yok. İleride çocuk sahibi olmam için bir sorun teşkil eder mi? Tedavi olmam gerekir mi?

CEVAP Öncelikle bir üroloji uzmanına başvurarak bu durumun sebebini aydınlatmanızı öneririm. Çocuk sahibi olma konusunda ise ancak bu konuda uzman bir merkezde yaptıracağınız spermiyogram tetkiki ile kabaca da olsa bir fikir sahibi olmak mümkün olabilir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder