Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Üretim azalabilir
HABERİ PAYLAŞ

Menisinde hiç sperm olmasa da bazı erkeklerin yumurtasında ameliyat ile sperm elde edilebilir. Bu arama bilinçli yapılmalı, yumurtaya zarar vermemeli. Çünkü yanlış işlem erkeklik hormonu üretiminin azalmasına neden olarak iktidarsızlığa yol açabilir

MENİ AZALDI

27 yaşındayım. Geçen yıl varikosel ameliyatı oldum. Penisimde eskisi gibi hareketlilik yok. Sperm sarımsı ve az. Evlenince sorun olur mu?

Varikosel ameliyatının spermin azlığı, çokluğu ve cinsel faaliyetlerinizle ilgisi yoktur. Sadece menideki sperm hücrelerinin sayı, hareketlilik, yapı gibi döllemeyi sağlayan özellikleri üzerine etki yapmaktadır.

Haberin Devamı

SPERM ARANACAKMIŞ

38 yaşındayım, baba olmak istiyorum. Spermimde hücre çıkmadı. Çocuk sahibi olmam ancak yumurtanın içinden alınacak spermlerle mümkün olabilecekmiş. Bu doğru mu?

Menisinde hiç sperm olmasa da yumurtasından ameliyat ile sperm elde edilebilen erkeklerde mikroenjeksiyon tekniği ile dölleme sağlanabilir. Bu şekilde baba olan birçok hastam var. Sperm aranması yumurtaya zarar vermeyecek şekilde ve tercihen mikrocerrahi yöntem ile yapılmalıdır. Bu şekilde yumurtanın çeşitli bölümlerinde dokuya zarar vermeden sperm aranabilir. Bilinçsiz girişimler yumurtanın iç dokusunu azaltır ve içerideki kan dolaşımını bozarak yumurtanın küçülmesine ve erkeklik hormonu üretiminin azalmasına neden olarak iktidarsızlığa yol açabilir. Yumurtada bulunan ve sperm hücresinin olgun haline ulaşmamış hallerdeki döl hücrelerinin ise belirli bir olgunluk aşamasına- uzamış spermatiderişmeden mikroinjeksiyon yönteminde dahi dölleme sağlayamadıklarını bilmekteyiz.

NEDEN TEKRARLIYOR?

2 kez sol varikoselden ameliyat oldum ama her seferinde nüksetti. Çocuk sahibi olmak istiyorum. Yeniden ameliyat olsam sperm hareketliliğinin yükselme oranı ne kadar?

Varikosel nüks etmez, sadece yapılan ameliyat yeterli olmamış ise varikoselin sürdüğü söylenebilir. Ameliyatın yetersiz olduğu hallerde düzeltme ameliyatının mikrocerrahi olarak yapılması gerekir. İki defa başarısız varikosel ameliyatı geçiren birine mikrocerrahi düzeltme yapmak daha zor ve riskli olabilir. Durum muayene ve eski ameliyatların yapılma seviyelerine göre belirlenmelidir

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder