Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Varikoseli ve kısırlık
HABERİ PAYLAŞ

Varikoseli ve kısırlık

Varikoseli (Testis toplardamarlarındaki varisleşme) olan her erkek kısırdır demek son derece yanlış. Çünkü bu durum herkesi aynı şekilde etkilemiyor. Bazılarında varikosel zaman içinde etkisini artırıyor ve erkeğin çocuk yapma ihtimali gün geçtikçe azalıyor.

Kısır olur muyum?

SORU: 23 yaşındayım. Yaklaşık 3 yıldır varikosel hastalığım var ve ameliyat olmadım. Askerden önce doktora gittiğimde kısırlıkla alakası olmadığı söylenmişti. Bana bir yol gösterir misiniz? Çok korkuyorum.

CEVAP: Her varikoseli olan kısırdır denilemez. Varikosel etkisini zaman içinde arttırarak gösterir ve giderek çocuk yapma ihtimalinin düşmesine neden olabilir. Herkesin varikoselden aynı şekilde etkilenmediği de bilinmektedir. Önemli olan varikoselin teşhisinin erken konularak gerektiği durumlarda mikrocerrahi ameliyat ile tedavisinin başarılı olarak yapılması ve bu sorunun fazla ilerlemeden ortadan kaldırılmasıdır. Eski tip varikosel ameliyatı çok basit bir teknik olmasına rağmen günümüzde başarısızlık oranının ve komplikasyonların yüksekliği nedeni ile tercih edilmemektedir. Yeni yöntem olan mikrocerrahi ise eğitim ve deneyim gerektirmektedir, henüz çok az sayıda da olsa bu ileri başarı ile tekniği uygulayan uzman doktorlarımız bulunuyor.

Haberin Devamı

Diyabet hastasıyım 2 aydır sperm gelmiyor

SORU: 9 yıldır diyabet hastasıyım. Neurontin 600 miligram kullanıyorum. Son 2 aydır benden ilişki sırasında hiç sperm gelmiyor. Bunun nedeni ilaç mı? Yoksa bu geçici bir durum mu?

CEVAP: Anladığım kadarıyla sizde boşalma olmuyor. Bu diyabet yani seker hastalarında görülebilen bir durumdur. Boşalma anında meninin idrar kesesine geri kaçmasından kaynaklanır. Hastalığınızdan kaynaklanan bu durumun vücuda bir zararı yoktur, meni daha sonra idrar ile birlikte atılır. Eğer çocuk sahibi olmak istiyorsanız bu durumun ilaçla tedavisi veya idrara karışan sperm hücrelerinin toplanarak aşılama veya tüp bebek icin kullanılması gerekecektir.

Varikosel ameliyatı kaç saat sürer?

SORU: 25 yaşındayım. 2 veya 3 yıl önce testislerimdeki damarlarda genişleme oldu. Doktora gittim, varikosel olduğunu söyledi. Ameliyat olmayı düşünüyorum. Merak ettiğim şey bu ameliyatın kaç saat sürdüğü. Hastanede ne kadar kalırım? Normal hayatıma kaç gün sonra dönebilirim?

Haberin Devamı

CEVAP: Varikosel ameliyatı mikrocerrahi teknikle uygulandığında çift taraflı ise 1-1.5 saat kadar sürebilir. Hastanede bir gün kalmanız yeterlidir. Ameliyat olduğunuz günün gecesi ayağa kalkıp yürümeniz mümkün.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder