Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yanmayı ciddiye alın
HABERİ PAYLAŞ

Yanmayı ciddiye alın

Haberin Devamı

İdrar yaparken yanma olması basit bir idrar yolu iltihabının belirtisi olabileceği gibi daha karmaşık hatta tehlikeli hastalıkların da ön belirtisi kabul edilir. Ciddiye alın ve en kısa zamanda üroloji uzmanı ile görüşün.

SORU: Sağ yumurtam sızı yapıyor, neden?

22 yaşındayım, sağ yumurtam sızı yapıyor. Ama bu sızı apandist bölgemden sağ yumurtalığıma kadar olan bölümde. Yüz üstü yattığım zaman bu sızıyı fark ediyorum. Acaba sorunum nedir?

CEVAP

Bu anlattığınız durum bir tanı koydurmak hatta bir fikir vermeki çin dahi yeterli değil. Altında çok farklı şeyler çıkabileceği gibi önemli bir şey de çıkmayabilir. Bu gibi sorunlarınızı mail atarak değil, doktorlara muayene olarak, gerekirse tetkikler yaptırarak çözmeniz daha mantıklı değil mi?

SORU: Canım yanıyor

26 yaşındayım, 9 aylık evliyim. Zaman zaman idrarımı yaparken penisimde yanmalar oluyor ve sanki penisimi sıkıyorlar. Daha önce doktora gittim, iltihap olduğunu söyledi. İlaç tedavisi gördüm, atlattım ama ara sıra yine oluyor. Acaba neden? Ayrıca sperm sayımı öğrenmek istiyorum. Nereye başvurayım?

CEVAP

İdrar yaparken idrar yolunda yanma olması basit bir idrar yolu iltihabının belirtisi olabileceği gibi daha karmaşık hatta tehlikeli hastalıkların da ön belirtisi olabilir, bir üroloji uzmanı ile görüşün. Sperm analizi tüm laboratuvarlarda yapılmak ile birlikte en doğru sonuçlar özel eğitilmiş teknisyenler ile sağlanabildiğinden bu konuda uzmanlaşmış, androloji departmanı olan bir laboratuvarı tercih etmenizi öneririm. Maalesef gerekli kalite kontrolü ve denetim yapılmadığından deneyimsiz ve eğitimsiz kişilerin yaptığı sperm analizleri çoğu zaman yanıltıcı sonuçlar vermektedir.

SORU: Sol yumurtamdaki şişlik azar azar büyüyor

28 yaşındayım. 10 yıl önce varikosel ameliyatı oldum. Ameliyattan 4-5 yıl sonra sol yumurta şişti. Rahatsızlığım azar azar büyüdü. 6 ay önce doktora gittim. Bu kez ameliyat olmam gerektiğini, bu şişliğin vücudun biriktirdiği su olduğunu, sadece bu şekilde şişmeye devam edeceğini, estetik açıdan rahatsızlık vereceğini söyledi. Ameliyat olmam şart mı? Ameliyatı zor mu? İlaç tedavisi var mı?

CEVAP

Yumurtamızı saran zarların arasında kayganlığı sağlayan az miktarda sıvı olması normal bir durumdur. Size yapılan ameliyatta muhtemelen bu sıvının miktarını etkileyen lenf kanalları hasar gördüğünden bu sıvı giderek artmış. Bu artış yumurtanın fazla ısınmasına, baskıya uğramasına ve çok artınca hareketlerinizde zorlanmaya neden olacaktır. Muayene sonucu ameliyat gerektirecek boyut ve sertlikte olup olmadığı değerlendirilmelidir. Varikosel ameliyatının mikrocerrahi teknik ile yapılması halinde bu lenf kanalları mikroskop büyütmesi ile tanımlanabilecek, gereksiz yere hasar görmeleri engellenecek ve sizdeki gibi komplikasyonların oluşma riski ortadan kalkacaktır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder