Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yaşınız ilerliyor ama
HABERİ PAYLAŞ

Yaşınız ilerliyor ama

Yaşın ilerlemesiyle hormon dengelerinde ve kişinin psikolojisinde bazı değişiklik olabiliyor. Bu da cinsel isteği olumsuz etkiliyor. Bu durumun tedavisi var, asla çaresiz olduğunuzu, eski halinize kavuşamayacağınızı düşünüp üzülmeyin...

SORU: Ereksiyon olamıyorum 50 yaşındayım, emekliyim. Cinsel sorunlarım başladı. Yeteri kadar ereksiyon olmaması, sonra da erken boşalma. Ne yapmalıyım?

CEVAP: İlerleyen yaşlarda değişen hormonal dengeler ve psikolojik durum libido adı verilen cinsel isteği olumsuz olarak etkileyebilir. Bütün bunların, mevcut rahatsızlıklarınız ve aldığınız ilaçlar dahil bir bütün olarak değerlendirilmesi gereklidir. 50 yaş günümüzde olgunluk çağı olarak kabul edilmekte olup cinsel isteksizliğinizin tedavi edilebilir ve tedavi edilmesi gerekli bir durum olduğunu düşünüyorum. İmpotans tedavisi multidisipliner yani birden çok tıbbi branşı ilgilendiren bir konudur. Bu rahatsızlık için bir üroloji uzmanı ile görüşüp netice alamadınızsa bu konu ile özel olarak ilgilenen bir androloji uzmanına başvurmalısınız. Henüz ülkemizde resmen bir alt dal olarak tanınmasa da androloji impotans (sertleşme sorunları) ve infertilite (kısırlık) konularında yoğunlaşmayı sağlayan ürolojinin bir yan dalıdır. Günümüzdeki ileri tanı ve tedavi yöntemleri ile sizinkine benzer sorunların tamamına yakınını başarı ile tedavi edebilmekteyiz.

Haberin Devamı

[[HAFTAYA]]

SORU: İkinci kez ilişkiye giremiyorum, neden? 40 yaşındayım, bir defadan fazla ilişki yaşayamıyor, erken boşalıyorum. Ne olur bana yardım edin.

CEVAP: Erken boşalma bir sorun ve burada sıkça bu konuya değiniyorum fakat 40 yaşında bir kişi için bir kerede üst üste ilişkiye girememeyi bir sorun olarak görmüyorum. Bu fiziksel ve psikolojik bir performans olup vücut ihtiyacına ve gücüne göre hareket eder, zorlamanın faydası olmaz. Tabii ki genel sağlık kurallarına dikkat eder, sigara benzeri kötü alışkanlıklardan uzak durur, kilonuza ve yediklerinize dikkat ederseniz tüm beden performanslarında bir miktar artış sağlayabilirsiniz. Bu konu anti-aging (yaşlanmaya karşı tedavi programları) olarak son yıllarda gündeme gelmiş olup 30’lu yaşlardan sonra herkesin dikkat etmesi gereken belli hususlar vardır.

Haberin Devamı

SORU: Kısır olur muyum? 22 yaşındayım. Doktora gittim, sorunumun hidrosel olduğunu söyledi. Hidrosel geçici midir? İleride kısırlık sorunu yaratır mı?

CEVAP: Testisi çevreleyen zarlar arasında normalde birkaç cc olan sıvının artmasına hidrosel adı verilir. Bu sıvı sadece az bir miktar artabileceği gibi zaman içinde yüzlerce cc’ye çıkarak önemli bir sorun haline de gelebilir. Testislerde iltihap, çarpma gibi etkenler, varikosel veya fıtık ameliyatlarında lenf kanallarını bağlanması gibi komplikasyonlar ile hidrosel oluşabilir. Zarlardan salgılanan ve emilen sızı dengesinin kalıcı olarak bozulması ile yaşlılıkta veya çocuklukta da hidrosel görülebilir. Testis kanserleri de ilk belirti olarak hidrosel ile ortaya çıkabileceğinden mutlaka üroloji uzmanına başvurulmalıdır. Hidrosel estetik bozukluk, ağrı yapabileceği gibi testis ısısının arttırarak kısırlık nedeni olabilir. Testisin damarlarına baskı yaparak kanlanmasını engelleyebilir, bu durumda organ küçülerek görevlerini yapamaz hale gelir. Tedavisi cerrahidir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder