Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yıllarca belirti vermiyor
HABERİ PAYLAŞ

Yıllarca belirti vermiyor

Haberin Devamı

Erkeklerde en sık rastlanan prostat kanserinin nedeni henüz bilinmiyor. Ama bir erkekte prostat kanseri gelişme riski 50 yaşından sonra artıyor. Yıllarca hiçbir belirti vermeyen hastalık sinsice ilerliyor. Unutmayın erken tanı hayat kurtarıyor

SORU: Prostat kanserinin nedeni nedir?


55 yaşındayım. Evli ve 3 çocuk babasıyım. Ailemde prostat kanseri riski var. Prostat kanserinin nedenleri nelerdir ve kimlerde görülebilir? CEVAP Prostat kanserinin nedenleri tam bilinmemektedir. Bazı araştırıcılar aşırı yağlı yiyecekler gibi çevresel faktörlerin etkisi olabileceğini düşünürken, bir başka grup araştırıcı prostat kanserinin genetik nedenlerle gelişebileceğini öne sürmektedir. Nedeni ne olursa olsun, prostat kanserinde bugün için kabul edilen en önemli risk faktörü yaşlanmadır. Prostat kanseri gelişme riski 50 yaşından sonra artmaya başlar. Eğer siz ya da ailenizden biri 50 yaş üzeri bir erkek ise kendiniz için yapabileceğiniz ya da o aile üyesine önerebileceğiniz en önemli şeylerden birisi prostat kanseri açısından incelenmektir. Prostat kanseri erkeklerde en sık saptanan kanserdir ve kansere bağlı ölümlerin ikinci sık nedenidir. Yeterince uzun yaşarsa hemen tüm erkeklerde prostat kanseri gelişir. Yaş arttıkça prostat kanseri gelişme riski artar. Prostat kanserlerinin yüzde 85’i 65 yaşın üzerindeki erkeklerde saptanır. Ancak, bazı erkeklerde çok daha erken yaşlarda prostat kanseri gelişebilir. Henüz bilemediğimiz nedenlerden ötürü Afrika kökenlilerde prostat kanseri gelişme riski daha yüksektir. Asya kökenliler bu açıdan daha düşük risk taşımaktadırlar.

[[HAFTAYA]]

Erken tanı hayatı değiştirir

Prostat kanseri genellikle çok yavaş büyür. Yıllarca hiç belirti vermeyebilir. Birçok erkek prostat kanseri olduğunu öğrenemeden başka hastalıklar sebebiyle ölür. Diğer taraftan bir kısım hastada ise prostat kanseri erken, orta ya da geç dönemde saptanır. Prostat kanseri erkeklerdeki en sık kanserdir ve çok sinsi seyreder. Maalesef birçok hastada hiçbir belirti vermeyebildiği gibi hiçbir yakınmaya da yol açmayabilir. Bu nedenle sizin ya da 50 yaş üzeri aile üyesi diğer erkeklerin bu hastalık için doktora başvurması ve izleyen yıllarda da düzenli kontrolden geçmeleri çok önemlidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder