Prof. Dr. Teoman Kadıoğlu Yüksek dozda alınırsa...
HABERİ PAYLAŞ

Yüksek dozda alınırsa...

Haberin Devamı

Erkekler için de doğum kontrol hapları var. Ama bu haplar birkaç ay süreyle kullanıldığında erkekteki sperm sayısı sıfıra düşebilir. Ayrıca bu hormon haplarının yüksek dozda alınması prostat kanserini de tetikleyebilir...

SORU: Erkekler doğum kontrol hapı kullanır mı?


26 yaşındayım. Yakında evleneceğim. Ben erkeklerin kadınlar gibi doğum kontrol hapı kullanıp kullanmadıklarını merak ediyorum. Yani erkekler için doğum kontrol hapları var mı? Varsa nasıl kullanılıyor, zararı var mı? CEVAP Erkekteki ana seks hormonu olan testosteronu baz alan doğum kontrol hapları birkaç ay kullanıldığında erkeklerdeki sperm sayısını sıfıra düşürebilmektedir. Ama bu hormonun yüksek seviyelerde alınmasının prostat kanseri başta olmak üzere çeşitli komplikasyonları tetikleyebileceği bilinmektedir.

[[HAFTAYA]]

SORU: Sağ böbreğimde ağrı var

26 yaşındayım. 3 aydır belimin sağ tarafından başlayan keskin bir acı duyuyorum. Bu yüzden bir üroloğa başvurdum. Ultrason ve idrar tahlilimi istedi. Bunları çektirdim ve tekrar yanına gittm. Bunun doğuştan olduğunu ve tedavisinin olmadığını söyledi. Ultrasonda sol böbrek normal çıktı. Sağ böbrek için yazılanları ise size gönderiyorum. Benim için yorumlar mısınız? CEVAP Böbrek havuzunun hemen çıkışında bir damar baskısı olduğu anlaşılıyor. Eğer ağrı, iltihap, böbreğe zarar verme gibi durumlar ortaya çıkarsa ameliyat ile düzeltebileceğimiz bir durumdur. Şikayetler çok hafif ve katlanılabilir ise, yani yaşam kalitenizi bozmuyorsa yılda bir ultrason çekilerek üroloğunuz tarafından takip edilebilir.

SORU: Sperm renginin kısırlıkla ilgisi var mı?


19 yaşındayım. Düzenli olarak mastürbasyon yapıyorum. Acaba sperm renginin koyu veya sarımtırak renkte olmasının kısırlıkla ilgisi var mı? CEVAP Meninin rengi, miktarı gibi fiziki özellikleri bir uzmana kişinin durumu ile ilgili bazı ipuçları verebilir. Gerçeği öğrenmenin en kolay yolu ise androloji bölümü olan bir laboratuvarda meni tahlili yaparak sonuçlarını bir üroloji uzmanı ile birlikte değerlendirmektir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder