Sabanur Kıraç Depresyonda olduğunuzun 10 işareti
HABERİ PAYLAŞ

Depresyonda olduğunuzun 10 işareti

Haberin Devamı

Robin Williams’ın ölümünden sonra pek çok şey yazıldı, çizildi. Kimileri intihar ettiğini, kimileri depresyonda olduğunu iddia etti. Tam gerçekleri maalesefki otopsi sonuçları açıklanana kadar bilemeyeceğiz. Ama Robin Williams eğer gerçekten depresyon yüzünden intihar ettiyse ve bunun geleceğini ailesi de kendisi de göremediyse bu durum hepimize ders olmalı. Çünkü depresyon çok sinsi bir düşman. Gelişi her ne kadar dikkatli gözler tarafından anlaşılabilse de zaman zaman gözden de kaçabilir. Her şey iyi ya da sıradan gibi hissederken bir anda intihara sürükleyebilir. Düşünsenize araştırmalar toplumun yüzde 25’e yakın bir kısmının an itibariyle klinik olarak depresyonda olduğunu söylüyor. Yani her dört kişiden biri şu anda farkında olarak ya da olmayarak klinik derecede psikolojik sorunlar yaşıyor.

İşte bu yüzden size depresyonda olup olmadığını anlamanız için depresyonun en temel semptomlarını bir araya getirdim. Eğer bu semptomlardan üç ya da daha fazlasına sahipseniz hemen yardım alın. İster bir doktora isterseniz de bir yakınıza açılın. Unutmayın şu anda altından kalkamayacakmışsınız gibi hissettiğiniz her şey yarın tarih olacak. Çünkü güneş gecenin en karanlık anından sonra doğmaya başlayacak. O yüzden paniğe kapılmayın ve dibe vurduğunuzu hissettiğiniz anda bundan sonra gidebileceğiniz tek yerin yukarısı olduğunu unutmayın. İşte depresyonun en belirgin 10 özelliği:

Sürekli uyumak istiyorsanız veya hiç uyuyamıyorsanız

Devamlı uyku hali veya uyuşukluk, depresyonun en belirgin özelliklerinden biridir. Eğer normal rutininizi gerçekleştirmek yerine sürekli uyumak istiyorsanız, olup olmadık yerlerde uykunuz geliyorsa, günün büyük bir çoğunluğunu yatakta geçiriyorsanız bunlar bunalımda olduğunuzu gösterebilir. Ama öte yandan fazla uykusuzluk da başka bir semptomdur. Eğer normal şartlarda uykuyu seven ve günde minimum birkaç saat uyuyan biriyken geceleri uykusuzluk çekmeye başladıysanız bu bilinçaltınızın size bir uyarısıdır. Aklınızın ne kadar dolu, ruhunuzun ne kadar yorgun olduğunu gösterir.

Çabuk sinirleniyor normalden abartılı tepkiler veriyorsanız

Daha önce gülüp geçtiğiniz olaylara aşırı sinirleniyor, trafikte, ofiste veya evde anlamsız kavgalar çıkartıyorsanız bu da depresyonda olduğunuzun bir işareti olabilir. Hele ki tepkileriniz çok abartılıysa, sonunda şiddete varacak hareketler içindeyseniz, ya da fiziksel bir kavgaya girseniz sizi alt edeceğine emin olduğunuz birine durup dururken efeleniyorsanız durum biraz daha ciddidir. Bu içten içe kendinize zarar vermek istediğinizi gösterir

İştahınız yoksa veya ani kilolar aldıysanız

Ani kilo değişimleri de depresyonun bir göstergesi olabilir. Bir anda yemden içmeden kesildiyseniz, en sevdiğiniz yemek bile konsa önünüze yemek istemiyorsanız, hızlı kilo verdiyseniz aman dikkat. İştahınızın kesilmesi ruh halinizle ilgili olabilir. Aynı şekilde kendinizi yemeğe vurmanız, doymanıza rağmen yemeye devam etmeniz de bir gösterge olabilir. Çünkü bazı insanlar canları sıkkınken yemeden içmeden kesilirken bazılarıysa tam tersine mutluluğu yemekte arar.

Hiçbir şey yapmak için enerji bulamıyorsanız

Kolunuzu kaldıracak bile haliniz yoksa, canınız oturduğunuz yerden kalkmak istemiyorsa, hiçbir şey için enerji bulamıyorsanız nedenini hemen araştırın. Bu kadar keyifsiz olmanızın sebebi ne? Geçici bir durum mu yoksa bir süredir böyle misiniz? Eğer normalden çok tembel ve miskinseniz bu enerjisizliğiniz de depresyonda olduğunuzun göstergesi olabilir.

Olmadık zamanlarda gülüyor veya ağlıyorsanız

Keskin duygu değişimleri yaşıyorsanız, içinizden sürekli ağlamak geliyorsa ya da tam tersi hiç olmadık yerlerde isterikli bir şekilde gülüyor ya da hüzünleniyorsanız aman dikkat! Bu aşırı mutsuzluk ya da mutluluk hali ve ani duygu değişimleri depresyonun yakın arkadaşlarıdır. Hemen önleminizi alın. Sebebini araştırın veya bir uzman ile görüşün.

6- Yalnız ve çaresiz hissediyorsanız

Arkadaşlarınızdan ve ailenizden uzaklaştığınızı hissediyorsanız, neden telefonunuz çalmadığına saplantılı bir şekilde kafayı taktıysanız, evde yalnız kalmaktan bile kaçınıyorsanız bu duyguların altında yatan sebebi araştırmalısınız.

7- Hiçbir şey hissetmiyorsanız

Bazen hissizlikte en büyük düşmanızdır. Boş boş bakıyor, normal şartlarda seni güldürmesi, eğlendirmesi ya da üzmesi gereken konular bile hiçbir etki yaratmıyorsa bu durumun da altında depresyon gizli olabilir. Uyuşukluk hissi, tepkisizlik ve umursamazlık mutlaka dikkate alınması gereken işaretlerdir. İçinizde bir yerlerde biriktirdiğiniz ve canınızı sıkan sorunlar olduğunu gösterir. Hemen bir uzmandan randevu alın ve eski halinize dönmek için ilk adımı atın!

8- Korkusuz ve sorumsuz hareketler içindeyseniz

Bir anda extreme sporlara merak saldıysanız, balkon kenarlarında oturmak, aşırı süratli araba kullanmak ya da kendinizi kaybedene kadar alkol alma gibi durumlar içindeyseniz gerçekten tehlikeli bir noktada olabilirsiniz. Bilinç altında kendinize zarar vermek istiyor olmanız, ya da başınıza bir şey gelse umursamayacakmışsınız gibi hissetmeniz mutlaka bir uzmanla görüşmeniz gerektiğinin en büyük kanıtı.

9- Konsantre olamıyor ve kararlar alamıyorsanız

İşinize veya günlük rutininize konsantre olamadığınızı hissediyor musunuz? Normalde yarım saatte bitirdiğiniz raporları bir günde tamamlayamadığınız oluyor mu? Araba kullanırken varmak istediğiniz yere nasıl vardığınızı fark etmediğiniz, sürekli daldığınız veya gitmek istediğiniz yeri çok iyi bilmenize rağmen bir türlü bulamadığınız zamanlar yaşıyor musunuz? Kendinizi sürekli kararsız hissediyor musunuz? En ufak tercihlerde bile örneğin iki diş macunu markası arasında seçim yapmanız gerektiğinde bile stres oluyorsanız lütfen depresyonda olabileceğinizi unutmayın.

Devamlı bir yerleriniz ağrıyor ya da hastalanıyorsanız

Son dönemlerde hastalık hastaları gibi mi davranmaya başladınız? Sürekli bir yerleriniz ağrıyor, hastalanıyor, mızmızlanıyor musunuz? Bir düşünün bakalım neden? Neden bu kadar acılar içindesiniz? Hasta olursanız evden çıkmanız gerekmeyeceği için mi? İnsanlar size ilgi göstersin diye mi? Yoksa hastalanmak hatta ölmek fikri tatlı mı geliyor? Eğer aklınızdan bunlar geçiyorsa çok acil kendiniz ve sevdikleriniz için bir uzmana başvurun! Depresyona hayır deyin ve savaşmaktan vazgeçmeyin!

10

Sıradaki haber yükleniyor...
holder