Sabanur Kıraç İlişkinin sonunda arkadaşlar kimde kalır?
HABERİ PAYLAŞ

İlişkinin sonunda arkadaşlar kimde kalır?

Haberin Devamı

Merhaba…

Kim öldü de beni ilişkiler ülkesine kraliçe yaptı? Kimse! Sıradan bir Türk kızı kadar ilişki yaşamış belki onlardan bir tane fazla evlilik atlatmışımdır sadece. Zaten bu köşedeki amacım da hiçbir konuda hiç kimseye ahkam kesmek değil, haşa! Ama elimden geldiğince ilişkiler konusunda gördüğüm, gözlemlediğim, yaşadığım, okuduğum ve araştırdığım ne varsa paylaşmaya çalışacağım, o kesin. Maksat aşk dünyasına bir tutam tuz atmak. Bana katılmak ya da inanmak zorunda değilsiniz ama eğer aşk, meşk ve ilişkiler konusunda farklı bir bakış açısı isterseniz ben de artık Posta’dayım.

SABANUR KIRAÇ


* * * * * * * * * * *

İlişkiniz ya da evliliğiniz bitti. Varsa beraber aldığınız ya da beraber olduğunuzda ilişkiye getirdiğiniz eşyalar, evler hatta evcil hayvanları paylaştınız. Ev zaten sizindi, sizde kaldı. Kanepeyi o almıştı, ona yolladınız. Arabayı alırken ikiniz de para koymuştunuz, o yüzden arabayı satıp parasını paylaştınız. Peki ya arkadaşlar? Arkadaşlarınızı nasıl paylaşacaksınız?

“Ne olacak canım iki tarafla da arkadaş kalsınlar” diyenleri duyar gibiyim. Ah, keşke o kadar kolay olsaydı. Hiç kimse ayrılan bir çiftin arasında kalmak istemeyeceği gibi, o çift de ilişkileri bittikten sonra arkadaşlarını eski sevgilileriyle görmek istemez.

Eski sevgiliniz, yeni sevgilisi ve en yakın arkadaşınız aynı karede

Arkadaşınızı buluşmak için aradığınızda eski sevgilinizle beraber olduğunu duymak, onu unutmaya çalışırken sürekli muhabbet ortamlarında adının geçmesi ve daha da kötüsü o, yeni sevgilisi ve en yakın arkadaşlarınızın fotoğraflarını Facebook’ta görmek tam bir işkence olabilir.

“E, herkes kendi arkadaşını alsın o zaman” demek de kolay. Çünkü bazen sevgilinizin arkadaşlarıyla öyle bir ilişki geliştirirsiniz ki artık onlar, sevgilinizden çok sizin arkadaşlarınız olur. Ve sırf sevgilinizden ayrıldığınız için onlardan da ayrılmak istemezsiniz! Bazen de ilişkiniz boyunca edindiğiniz arkadaşlarınız olur. Yani “kimin arkadaşı” diye ayırt edemeyeceğiniz kişiler vardır. Hadi diyelim herkes kendi arkadaşını aldı, peki onlar ne olacak?

“Eski sevgilimle görüşmeni istemiyorum” deme hakkınız yok

Bu kesinlikle içinde bulunması çok zor bir durum. Oturup eski sevgilinizle ya da arkadaşlarınızla da konuşabileceğiniz bir konu da değil. Kimsenin kimseye “Onunla görüşmeni istemiyorum” demeye de hakkı yok. O zaman ne yapacaksınız? Konuşmadan ve talep etmeden bu kararı nasıl vereceksiniz?

Öncelikle şunu söylemeliyim, böyle bir durumda “doğru bir cevap” yok. Her ilişki ve her arkadaşlık kendine özel. Ama doğru adımı atmanızda size yine de yardımcı olabilirim. Eğer siz de böyle bir konudan muzdaripseniz kendinize şu soruları sorun ve cevaplarınıza göre doğru kararı verin.

1- Yakın arkadaşlarınızdan biri eski sevgilinizle görüşmeye devam etseydi nasıl hissederdiniz?

Rahatsız olurdum diyorsanız, siz de yakın arkadaşlarınızın eski sevgilileriyle görüşmemelisiniz. Ya da görüşüyorsanız aynısının başınıza geleceğini bilmelisiniz.

2- İlişki neden bitmişti?

Bazı durumlarda (nadir de olsa) ilişkiler konuşarak, anlaşarak ve arkadaş kalarak biter. O zaman eski sevgililer arkadaş kalabilmişken, sevgililerin arkadaşları da ilişkilerine rahatça devam edebilir. Ama ya ilişki şiddetli bir kavga, aldatma ya da daha da kötüsü “şiddet”in kendisiyle bittiyse? O zaman taraf tutmamak “Yaptığı şeyden rahatsız olmadım” ya da “Hak etmiştin” mesajı verebilir, aman dikkat!

3- Eski sevgilisiyle görüşmeye devam ederseniz arkadaşınız nasıl hisseder?

Bazıları kim kimle arkadaş kalmış umursamayabilir. Ama bazıları da çok rahatsız olur. Bu durumda hangi arkadaşınızı kaybetmeyi göze aldığınıza karar vermelisiniz. Ama unutmayın siz arkadaşınızın eski sevgilisini seçtiğinizde, o eski sevgili ona arkadaşınızı hatırlattığınız için sizinle görüşmek istemeyebilir. O zaman da iki arkadaşınızdan birden olabilirsiniz!

4- Bu arkadaşlığı neden devam ettirmek istiyorsunuz?

Size gerçekten çok iyi bir dost olduğu için mi? İyi bir iş kontağı olduğu için mi? Başka arkadaşınız olmadığı için mi? Yoksa ona karşı bir şeyler hissettiğiniz için mi? Sebebinizi bilirseniz kararınızı daha rahat verirsiniz.

5- Nasıl bir ilişki elde etmeye çalışıyorsunuz?

Belki de amacınız sadece kibar ve medeni olmak. Arkadaşınızla aranızı bozmayacaksınız ama onunla eski sıklıkta da görüşmeyeceksiniz. Böyle bir ilişki elbette kabul edilebilir ve bunda vicdan azabı çekecek hiçbir şey yoktur.

6- Arada kalmaya hazır mısınız?

Diyelim ki, siz ayrılan çiftin ortak arkadaşısınız ve iki tarafla da görüşmek istiyorsunuz. Ve yine diyelim ki büyük bir parti vereceksiniz. İkisi aynı ortamda olmak istemeyeceğine göre hangisini çağıracaksınız? Ya da biri diğeriyle daha çok zaman geçirdiğinizi hissettiği için kırıldığında onu teselli etmeye hazır mısınız? Öte yandan sevgilisinden ayrılan sizseniz ve ortak arkadaşınıza sahip çıkmaya çalışıyorsanız, onun eski sevgilinizle hala görüşüyor olmasını ne kadar kıskanacaksınız? Bunu ona ne kadar yansıtacak, ne kadarını saklayabileceksiniz?

Gördüğünüz gibi ilişki sonu arkadaş paylaşımında düşünülmesi gereken çok konu var. Birbirinizi ve arkadaşlarınızı kırmadan önce kendinize dürüst olup bir karar vermeniz şart! Tabii bunu yaparken arkadaşlarınıza kendilerini paylaşılacak bir eşya gibi hissettirmemeye de özen gösterin. Onların da bu denklemin bir parçası olduğunu ve kendi seçimlerini yapabileceklerini unutmayın ve verdikleri kararı saygıyla karşılayın.

https://twitter.com/Sabanur

Sıradaki haber yükleniyor...
holder