Sabanur Kıraç Kıskançlık krizlerinden kurtulmanızın 8 yolu
HABERİ PAYLAŞ

Kıskançlık krizlerinden kurtulmanızın 8 yolu

Haberin Devamı

Kendinizi ne kadar tutmaya çalışırsanız çalışın olup olmadık yerde ve konuda kıskançlık krizlerine girdiğiniz oluyor mu? Sevgilinizin yanındaki herkesi potansiyel tehlike olarak mı görüyorsunuz? Telefonunuza beş dakika geç cevap verse hemen kafanızda “Kim bilir neler karıştırıyor” tarzında senaryolar mı kurmaya başlıyorsunuz? Arkadaşlarıyla dışarıya çıktığında tek yapmak istediğiniz onu gizliden gizliye takip etmek mi oluyor? Elinizde sihirli bir değnek olsa onu tüm hemcinslerinizde uzak mı tutardınız? Bunlardan herhangi bir tanesine evet ya da belki dediyseniz lafı fazla uzatmaya gerek yok, siz de kıskançlar kulübünün hatırı sayılır bir üyesiniz demektir.

Kıskançlık kimine göre doğuştan gelen kimine göreyse zamanla öğrenilen bir duygu. Ama unutmayın kaynağı her ne olursa olsun ne yazık ki kıskançlık bir ilişkiyi mahvedebilecek en güçlü olumsuzluklardan biri. Bu nedenle eğer sevdiğiniz kişiyi boğmak, bunaltmak ve sonunda da kaybetmek istemiyorsanız bu huyunuzdan hemen vazgeçmeli ya da mümkün olduğunca törpülemelisiniz. Peki bunu nasıl mı yapacaksınız? İşte size pek çok psikolojik makalede geçen birkaç yöntem...

1- Önce kendinizi sorgulayın
Neden kıskançsınız? Kendinize mi güvenmiyorsunuz? Sizce sevgilinizi hak etmiyor musunuz? Yoksa kıskançlıklarınızın sebebi önceki ilişkilerinizde yaşadığınız bir şeyler mi? Sevgiliniz kıskançlığınızı hak edecek bir şeyler mi yaptı? Başta bu sorulara cevap vermelisiniz. Neden bu kadar kıskançsınız? Sorun kendinize güveninizse bunu acilen çözmelisiniz. Kendinizin değerini bilmeli ve kendinize saygı duymayı öğrenmelisiniz. Çünkü siz yapmazsanız kimse yapmaz ve bu dahil her ilişkiniz size mutsuzluk getirir. Eğer kıskançlığınızın sebebi önceki ilişkilerinizse bu konuda da kendinizi telkin etmelisiniz. Daha önce yaşadığınız olumsuz tecrübeleri yeni ilişkinize taşımamalı ve birlikte olduğunuz kişiye bir şans vermelisiniz. Eğer kıskançlığınızın gerçek ve haklı bir temeli varsa, yani sevgilinizi aldatırken ve yalan söylerken yakaladıysanız işte o zaman bu sorunu onunla çözmelisiniz. Ya ona bir şans daha vermeyi seçin ya da onu asla affedemeyeceğinizi ve/veya ona bir daha güvenemeyeceğinizi hissediyorsanız yol yakınken ayrılın...


2- Sevgilinize inanmayı seçin

Size işi çıktığını, arabasının arızalandığını ya da işlerinin ters gittiğini söylüyorsa hemen onun yalan söylediğine kanaat getirmek yerine sevgilinize inanmayı seçin. Size yalan söylemek için hiçbir sebebi yokken onu suçlarsanız zamanla aranızda gerginlik olmasın diye nasılsa gerçeği söylediğinde de ona inanmayacağınızı düşünmeye başlayabilir. Bu da onun gereksiz yalanlar söylemesine ve ilişkinizin temelinin sarsılmasına neden olur.

3- Kendinizi başkalarıyla kıyaslamaktan vazgeçin
Kendinizi sevgilinizin eski sevgilileriyle birlikte çalıştığı veya arkadaş olduğu kişilerle kıyaslamaktan vazgeçin! Onlar mı daha iyi yoksa siz mi diye düşünmenizi gerektirecek hiçbir sebep yok. Eğer sevgiliniz onları sizden daha iyi görseydi şu anda sizin kıskançlık krizlerinizle uğraşmak yerine o kişilerden biriyle olmayı denerdi. Eğer sevgiliniz sizinleyse bu sizi daha çok beğendiğini ve sevdiğini gösterir. Yani başka hiç kimsenin hiçbir özelliğinin önemi olmadığını! O yüzden bırakın kendinizi başkalarıyla kıyaslamayı. Kendinizi sevin ve güvenin!



4- Sevgilinizi kaybettiğinizi düşünün

Sevgilinizin sizi bu kıskançlık krizleri nedeniyle terk ettiğini hayal edin. Bunu gerçekten tüm damarlarınızda hissedin. Hala o saçma kavgaları çıkartmak istiyor musunuz? Sizin hoşlanmadığınız biriyle sohbet etmesi için çıkardığınız arıza onu kaybetmeye değer mi mesela? Bu terk edilme düşüncesini iyice hissedin. Çünkü eğer davranışlarınızı düzeltmezseniz eninde sonunda bu manzarayla karşılaşacak ve terk edileceksiniz!



5- Oyun oynamayı bırakın
“Acaba yalan söyleyecek mi” ya da “Acaba gerçekten beni aldatmaz mı” gibi düşüncelerle düzenlediğiniz oyunları sakın ha sakın hayata geçirmeyin! Onu sınavlara sokmayın! Asla ve asla onu denemeyin. Bu gibi oyunlar onu rencide edip sizden soğutacaktır. Daha da kötüsü elinize yüzünüze bulaştırdığınız bu oyunlar sayesinde masum olmasına rağmen onu suçlu görmeye başlayacaksınız ve bu da dönülmez bir yola girmenizi sağlayacak. O yüzden siz, siz olun oyunları çocuklara bırakın...



6- Kendi gerçeklerinize değil gerçekten olanlara inanın
Size anlattığı şeyleri dikkatlice dinleyin. Onun anlattıklarından yola çıkın. Asla kendi kafanızda kurduğunuz şeylerle hareket etmeyin. O birisiyle geç saate kadar toplantı yapması gerektiğini anlatıyorsa hemen onu ve diğer kişiyi göz göze diz dize loş bir toplantı odasında hayal etmeyin. Detayları kendi kafanızda doldurmaya çalışmayın. Gerçekten olanlara inanın. Sevgilinizi “Sen zaten kesin şöyle yapmışsındır” ya da “O da sana böyle demiştir sonra da şöyle davranıştır” gibi cümlelerle suçlamayın. Eğer bu yaşa kadar psişik güçler geliştirmediyseniz muhtemelen bundan sonra da olanları tahmin edemeyeceksiniz. Bırakın gerçekleri o anlatsın ve siz sadece ona inanın!



7- Onu serbest bırakın
Baskıcı tavırlarınızdan kurtulun. Ne kadar sıkarsanız o kadar kaçırırsınız. Sevgilinizin işten eve kaç dakikada geldiğini bile hesaplarsanız bir gün işten erken çıkar ve sizin ruhunuz bile duymaz! Onu serbest bırakın. Sizi aldatacaksa bunu bir an önce yapar zaten ve siz de yol yakınken önünüze bakarsınız. Ama aldatmayacaksa bu sizin onu baskıladığınızdan değil zaten asla bunu yapmayacağındandır.



8- Duygularınızı kontrol edin
Hayal gücünüzü kötüyü düşünmek için değil iyiyi düşünmek için kullanın. Kıskançlık krizine girdiğiniz anda kendinizi telkin edin. Önce siz kendinizi inandırın yanlış düşündüğünüze. O anda eğer sinirli ya da üzgünseniz sevgilinizden uzak durun. Sakinleşmeyi bekleyin. Sakın ha sakın o duygu bombardımanıyla sevgilinize saldırmayın. Gerekiyorsa fikrine gerçekten güvendiğiniz, tarafsız bir arkadaşınıza anlatın durumu. Abartıp abartmadığınızı sorun. Sakinleşin ve sonra hala aklınıza soru işaretleri varsa bunları sakin sakin ve mantıklı sorularla sevgilinize sorun. Duygularınızı kontrol etmek kolay değil biliyorum ama yapamayacağınız bir şey de değil. Kendinize hakim olun. Unutmayın karşınızdaki kişiyi kaybetmek istemiyorsunuz!

8

Sıradaki haber yükleniyor...
holder