Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Doğuştan görme engelliler neden şizofren olmaz?
HABERİ PAYLAŞ

Doğuştan görme engelliler neden şizofren olmaz?

Şizofreni, kişinin beyninin karar verme bölgesinin bozulduğu bir hastalıktır. Şizofreni hastalarının beyninin ön bölgesi, karar verme bölgesi iyi çalışmaz. Beynin algılayan alanları ile yorumlayan alanlarının birbiri ile bağlantısı kopar. Normalde insan beyni ‘gerçeklik testi’ yapar. Şizofrenide beyin gerçeklik testini yapamıyor, aklına gelen saçma düşüncelere inanıyor ve onunla ilgili senaryolar yazıyor. Yapılan son araştırmalar, şizofreni hastalığının ruh hastalığı değil, bir beyin hastalığı olduğunu ortaya koyuyor.

Haberin Devamı

Şizofreni, gerçeklikle teması kaybetme, işitsel ve görsel halüsinasyonlar gibi semptomlarla karakterizedir. Çok sayıda araştırmaya rağmen hastalığın kesin nedeni hâlâ gizemini koruyor. İşin ilginç tarafı, doğuştan görme engelli insanlar şizofreni hastası olmuyor. Doğuştan görme engelli olmak, insanları şizofreniden koruyor olabilir mi?

Tıbbi tarih boyunca doğuştan görme engelli bir kişinin bile şizofreni hastası olduğuna rastlanmamış ve doktorlar bunun nedenini tam olarak çözemiyor. Geçtiğimiz yıllarda doktorlar bu konu üzerine çeşitli açıklamalar geliştirmiş olsalar da doktorlardan hiçbiri doğuştan görme engelli olmanın şizofreni karşısında nasıl bir koruyucu kalkan oluşturduğunu açıklayamıyor.

King’s College’dan psikiyatrist Tom Pollack, bu rahatsızlığı beynin çevredeki varlıkların modelini çıkarma ve ne olacağını tahmin etme yetisinin kısıtlanmasına bağlıyor. Pollack, “Varmaya çalıştığımız nokta, doğuştan görme engelli insanların içsel dünya tasvirlerinde ve dengesinde farklı bir şey olması gerektiği. Bu denge bir anlamda kendini şizofreni ve psikoz bozukluklarda ortaya çıkan hatalara ve yanlış çıkarımlara karşı koruyor” diyor.

Rochester Üniversitesi’nden psikiyatrist Steve Silverstein’a göre, doğuştan görme engelli olan insanlar şizofreni hastalarının sık sık sorun yaşadığı algıda seçicilik gibi şeylerde adeta uzmanlar. Bence doğuştan görme engelli insanların genel nüfustaki insanlara göre ortalamadan daha iyi olduğu en az 20 farklı şey var. Bu 20 farklı şey, şizofreni hastalarının daha fazla zorlandığı şeylerle aynı alanda bulunuyor.

Haberin Devamı

Batı Avustralya Üniversitesi tarafından yapılan bir araştırma, doğuştan görme engeli veya doğumdan kısa bir süre sonra oluşan görme engelinin şizofreniye karşı koruyucu olduğuna dair ilginç kanıtlar sağlıyor. Bu olağandışı keşif, bilim insanları tarafından hayretle karşılanarak şizofreniye neyin sebep olduğunu daha iyi anlamaya yardımcı olacağını düşündürüyor.

Batı Avustralya Üniversitesi’nden araştırmacılar, 1980-2001 yılları arasında Batı Avustralya’da yaklaşık yarım milyon insanın sağlık kayıtlarından toplanan verileri inceledi ve görme engeli tanısı olan ve sonradan şizofreni tanısı konmuş kimseye rastlamadı.

Batı Avustralya Üniversitesi’nden Prof. Vera Morgan, “Koruyucu etkiye neyin sebep olduğunu anlayabilir ve bunu yapay olarak çoğaltabilirsek, şizofreniye yol açabilecek semptomları en aza indirebilir veya erken müdahale ile şizofreni geliştirilmesinin önüne geçebiliriz” diyor.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder