Sadık Gültekin’le Doğru Tercih Şizofreni hastası öğretmenlik yapabilir mi?
HABERİ PAYLAŞ

Şizofreni hastası öğretmenlik yapabilir mi?

Birçok alt tipi bulunan şizofreni, çok değişik gidiş ve sonlanış gösteren bir beyin bozukluğu. Şizofrenide hastalığın gidişi her birey için farklılık gösterir. Hastaların büyük kısmı tedaviden fayda görebilir ama hastaların yaklaşık yüzde 30’unda ne tür sağaltım yapılırsa yapılsın, belirgin bir iyileşme olmuyor. Şizofreni hastaları dünyayı değişik algılar. Normalde çevrede var olan uyaranlar dışında olmayan sesler, hayaller, garip kokularla dış dünya onlar için karışık ve anlaşılmazdır.

Bu ortamda hastalarda anksiyete artışı, heyecan ve korku sıklıkla görülür. Bu duygularla birlikte, normal olmayan davranışlar sergilerler. Konuşurken konudan konuya atlama, içerik olarak bir anlam ifade etmeyen sözcükleri birbiri ardına sıralama, dinleyenler tarafından bir anlam ifade etmeyen sözcük salatası dediğimiz içeriği boş, anlamsız ve karmaşık konuşma biçimleri görülebilir.

Haberin Devamı

***

Şizofreni hastaları mevzuat gereği pilot, kaptan, subay, polis vb. olamıyor. Ancak memurluk için genel bir yasak söz konusu değil, çalışacağı işe bağlı olmak koşuluyla bu konuda bir yasak yok. Ruhsal durumu ne kadar ağır olursa olsun milli eğitim müdürlükleri, öğretmeni devlet memuru olduğu için görevden alamıyor.

Müfettişler şizofren öğretmeni hastaneye gönderse bile, ağır derecede hasta raporu olmadıkça öğretmen öğrencilerin karşısına çıkmaya devam ediyor. Bu konuda milli eğitim müdürlerinin eli kolu bağlı, yapacakları bir şey yok!

***

Önceki Milli Eğitim Bakanlarından Nabi Avcı, “Geçenlerde bir çocuk, derslerine iki öğretmenin girdiğini söyledi. İlk başta anlayamadım, tuhaf geldi. Sonra sordum soruşturdum, meğer öğretmenlerden biri şizofreni hastasıymış, diğeri de normal. Onun yanında, ötekini de derse sokuyorlarmış. Biz, bu durumda bir şey yapamıyoruz, elimiz kolumuz bağlı.

Sağlık Bakanlığı raporuna ‘öğretmenlik yapamaz’ ibaresi koymadığı müddetçe, o öğretmeni derse sokmak zorundayız!” demişti. ‘Şizofrenik bozukluk’ taşıyan bir kişinin devlet memuru olması, almış olduğu sağlık kurulu raporuna göre şekilleniyor.

Haberin Devamı

Şizofreni tanısı konulan bir kişinin, sağlık kurulu raporunda ‘çalışamaz’ ibaresine yer verilmesi istihdam edilmesine engel olurken, çalışamayacağına dair bir ibarenin bulunmaması, uygun işlerde görev almasına engel olmuyor. Şizofren öğretmenin dersine girdiğini çocuklar biliyor, veliler biliyor, okuldaki idareciler de biliyor, lakin kimse bu konuda bir şey yapamıyor!

Sıradaki haber yükleniyor...
holder