Sayım Çınar Arap şiirinden inciler
HABERİ PAYLAŞ

Arap şiirinden inciler

Size nitelikli bir edebiyat sitesinden bahsetmek istiyorum. www.egoistokur.com. Amica, Biba, Picus, Brunch ve Akşam Kitap gibi dergilerde yöneticilik yapan, şu anda da Habertürk’ün hafta sonu eklerinde çalışan Gülenay Börekçi ‘egoist okur’ adlı internet sitesini, okumanın daha egoistçe ama zevkli biçimleri de olduğunu kendine ve başkalarına hatırlatmak için yapmış.

Tasarımıyla göz dolduran, içeriğiyle de farklılığını anında belli eden sitede sadece kitaplar değil, filmler, şarkılar, güzel nesneler ve ilginç karakterler de var. Kimi zaman Leyla Erbil, Tahsin Yücel, Ayşe Kulin, Gündüz Vassaf ve Ahmet Büke gibi edebiyatçılar konuk oluyor, kimi zaman Lady Gaga ya da Marilyn Manson gibi popüler kültür şahsiyetleri yer alıyor. Mesela Orhan Pamuk’un ‘Kar’ romanından uyarlanan filmi ya da Salman Rushdie’nin oynadığı U2 klibini bu sitede seyredebilirsiniz. Sitede Pandora’nın Kutusu adlı bir köşe de var (1994 yılında Ercan Arıklı’nın ona yazdırmaya başladığı ilk köşenin adı).

Haberin Devamı

ARAP ŞİİRİNDEN İNCİLER

Çağdaş Arap Şiirleri Antolojisi

Çeviren ve Derleyen: Metin Fındıkçı /Can Yayınları

Arap şiirinin önemli isimlerini bir araya getiren Çağdaş Arap Şiirleri Antolojisi, Metin Fındıkçı’nın titiz çalışması ve çevirisiyle ilk kez Türkçe’ye kazandırılıyor. Özellikle aşk şiirlerinin olduğu antolojide, şairler üç kuşağa ayrılıyor: 20. yüzyılın başında doğanlar, Arap modern şiirini sürdürüp etkili kılanlar, onların izini süren orta yaş ve genç şairler...

[[HAFTAYA]]

Adonis, Nizar Kabbani, Nazik el Melaike ve Mahmud Derviş gibi ünlü şairlerin ardından, adlarını ilk kez duyduğumuz önemli sanatçılar antolojideki yerini alıyor. 12 ülkeden 52 şaire yer veren antoloji, bugüne dek çok az kişinin varlığından haberdar olduğu 150 şiiri de Türk okuruyla paylaşıyor. Kadına duyulan aşkı yücelten şiirlerin hemen hepsi ilk kez bu eserde. Arap kültüründeki aşka perde aralayan yapıt, türün en iyi örneklerini bir araya getiriyor.

UNUTULMAYAN SÜPER FİLMLER

Aşktan da Üstün 50 Film

Arka Pencere Yazarlarından/Kırmızı Kedi Yayınevi

Haberin Devamı

Online haftalık kültür dergisi ‘Arka Pencere’ yazarlarının, dünya sinemasından 50 kült filmi konu edindikleri ‘Aşktan da Üstün 50 Film’ adlı kitap çıktı. Kitapta, her biri sinema tarihinde özel bir yere sahip ‘Spartaküs’ten ‘Kızgın Damdaki Kedi’ye, ‘Bisiklet Hırsızları’ndan ‘Dünyanın Tüm Sabahları’na, ‘Barton Fink’den ve ‘Jaws’a kadar birbirinden önemli filmler masaya yatırılıyor. Kitap Alfred Hitchcock’un ‘Arka Pencere’si ile başlıyor, Yılmaz Güney’in ‘Umut’uyla bitiyor. Cem Altınsaray, Tunca Arslan, Kemal Ekin Aysel, Burak Göral, Murat Özer ve Burçin S. Yalçın tarafından yazılan kitap okumaya değer.

SİBER ALEME İLİŞKİN TESPİTLER

Blogdan Al Haberi

Zeynep Atikkan- Aslı Tunç/Yapı Kredi Yayınları

Zeynep Atikkan ve Aslı Tunç’un kitabı Yapı Kredi Yayınları Cogito Dizisi’nden çıktı. Kitap; basın mensuplarının, iletişim öğrencilerinin, siyasetçilerin ve toplumbilimcilerin kayıtsız kalamayacağı bir eser. Yazılı basın her anlamda küçülmeyi sürdürür ve Wikileaks olgusu gazeteciliği yeniden tanımlarken gazeteci-yazar Zeynep Atikkan ve akademisyen Aslı Tunç, bu ortak çalışmalarında siber âleme ilişkin şaşırtıcı tespitlerini hızlı ve çarpıcı bir dille aktarıyor. ‘Blogdan Al Haberi’ dijital devrimle gelen değişimi ve bu baş döndürücü sürecin dışında kalanların yaşam alanlarının ne kadar daralacağını gözler önüne seriyor.

Haberin Devamı

YERLİ ŞEYTAN İSTANBUL’DA

Bizim Şeytan Marka Giymez

Nazlı Ceren Argon/Postiga Yayınları

Ceren’le birlikte geçen hafta NTV Radyo’da Cengiz Semercioğlu’nun konuğu oldum. Kendisini orada tanıdım ve hemen kitabını okumaya başladım. Oyuncu Nazlı Ceren Argon, yazdığı ilk kitabı “Bizim Şeytan Marka Giymez” ile piyasanın ipliğini pazara çıkarıyor. Bu kitapta oyuncu adayı bir genç kızın gözünden İstanbul’daki oyunculuk piyasası anlatılıyor.Yazarın yarattığı ‘Nimet Altan’ karakteri ile akıllara zarar veren menajerlik sistemi sorgulanıyor. Güzellik yarışmalarının iç yüzüne kadar her şeyi anlatan Argon’un karakteri, bir kadın “şeytan” ve üstelik ayakları çıplak... Nimet Altan kimdir? Menajerler İstanbul oyunculuk piyasasında oyunculardan ne ister? Hepsi bu kitapta.

KILIÇ GİBİ KIRMIZI KALEM

Kırmızı Kalem Darbeleri

Serdar Çakan/Cinius Yayınları

Yazar Serdar Çakan, bu ikinci kitabında annesi, ablası ve aşık olduğu kadınların arasında kalan genç bir adamın hikayesini anlatıyor. Yazara göre kadınlar, ellerindeki kırmızı kalemlerini erkekleri düzeltebilmek amacıyla, bir kılıç gibi kullandıklarında erkeklerin bir yerlerini kanatmaktan çekinmiyorlar. Yazar, hikayesinin satır aralarında her kadının mutlaka bir kırmızı kaleme sahip olduğunu ve bunları kullanmaya genç yaşlarda başladıklarını anlatmaya çalışıyor. Yazara göre bu kalemlerin ucu yaş ilerledikçe, kadın babaanneliğe doğru yaklaştıkça daha da sivriliyor ve hiçbir erkek bu etkili silaha karşı koyma başarısını gösteremiyor. Sonuçta eşler, anneler, babaanneler kazanıyor, kocalar, babalar, dedeler ise kaybediyor. Ama bunlar sonuçta, hep erkeklerin iyiliği için oluyor!

ABD’DEN GELEN PROFESÖR

Serenad

Zülfü Livaneli/Doğan Kitap

Prof. Wagner’in İstanbul’a gelişi Maya’nın sade hayatını bir ajan hikâyesine çeviriverir. İyileşmeye başlayan profesör, Amerika’ya dönmeden önce ona, kendi hikâyesini anlatır; Musevi asıllı karısı Nadia, batırılan Struma adlı gemide ölenler arasındadır. Maya ajanlardan, ağabeyinden duyduğu sarsıcı gerçeklerden sonra, son olarak da annesinden, anneannesi Ayşe’nin asıl adının Maya olduğunu öğrenir. Anneannesi ona Maya adını, gizlemek zorunda kaldığı asıl adından hareketle vermiştir. Bütün bu öğrendiklerinin kazandırdığı yeni kimliğiyle, Maya anneannesi Ayşe/Maya, babaannesi Semahat/Mari ve Nadia’nın hikâyelerini kendi kimliğinde bütünleştirir. Maximilian’ın yıllar önce Nadia için bestelediği serenad gibi, Maximilian-Nadia aşkını yazıya döker.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder