Serkut Bozkurt Başkanlık sistemi nasıl kabul edilir?
HABERİ PAYLAŞ

Başkanlık sistemi nasıl kabul edilir?

Hükümete yakın gazetelerde son bir haftadır "Başkanlık" sistemi için yazılar yer alıyor. Haberlere göre, AK Parti özellikle yeni stratejisinde başkanlık üzerinde duruyor. Hazırlıkları yapılan başkanlık sistemi çalışmasına göre seçim barajı düşecek.

Mevcut yapı üzerinden madde madde incelersek, başkanlık sistemi 7 Haziran genel seçimlerine yetişemez.

Çünkü Anayasa'ya göre, seçimlerden 1 yıl önce seçim yasası değiştirilemez.

Bunu değiştirmek için Anayasa'yı değiştirmek gerekiyor.

Seçim barajı

Ayrıca başkanlık sistemi ile beraber yürütüleceği söylenen barajın düşürülmesine HDP destek veriyor. Sırf HDP destek verdiği için de AK Parti içinden bu değişikliğe destek vermeyen vekiller çıkacak. ( 12 Eylül 2010 referandumu öncesi, parti kapatılması engellesin diye BDP'nin verdiği önergeye AK Parti'li bazı vekiller karşı çıktı ve teklif 12 eylül referandum paketinde yer almadı.)

Haberin Devamı

276'yı bulamayan AK Parti

Başkanlık sistemi için gerekli oy sayısı 330. AK Parti bu sayıya ulaşmakta zorlanır. Çünkü en son 4 eski bakan hakkında verilen gensoruda bile AK Parti 276'ya ulaşamadı. Gerçi muhalefet te 276'ya ulaşamamıştı ama, şu an önemli olan 330 milletvekili sayısı.

Erdoğan bastırırsa, başkanlık önerisi komisyonda görüşülür ve TBMM gündemine gelir. Ancak bu oylama sonucunun riski büyük olur.

Ankara'nın gündemi 7 Haziran

Başkanlık sisteminde, Erdoğan'a verilecek yetkilerin tanımı çok öne çıkarılıyor. Bu tartışmanın 2002 yılından beri (AK Parti'nin iktidara geldiği yıl) tartışıldığı söyleniyor. Erdoğan'ın cumhurbaşkanı seçildiği günden beri gür sesle çıkan başkanlık sistemi tartışmasını, Abdullah Gül döneminde yapıldığını hatırlamıyorum. Tabii ki Gül'ün dönemi ve öncesinde de bu konu gündeme geldi. Ancak "eskiden de böyle diyorduk" cümlesi doğru değil. Gül+başkanlık ve Erdoğan+başkanlık diye arama yaparsanız Google'da bu veri ortaya çıkar.

7 Haziran sonrası

Genel seçimlerin yapılacağı bu tarihten sonra 550 milletvekili TBMM'de yemin edecek. Yeni kabine ve hükümet kurulacak. Parlamentondaki dağılıma göre başkanlık sistemi tekrar bu dönemde gelebilir. 7 Haziran sonrası yine aynı senaryo çıkıyor karşımıza.

Haberin Devamı

Başkanlık sistemi nasıl kabul edilir?

Başkanlık için en az 330 oy milletvekilinin oyu gerekiyor. Bu sayı referanduma götürüyor.

Referanduma gitmeden sadece TBMM'de (Yasama) gerekli oy sayısı 367.

Başkanlık veya anayasa değişikliği için 330 - 366 oy çıkarsa referanduma gidiliyor.

Olması zor ama, AK Parti (312 milletvekili) ile CHP (125 milletvekili) veya MHP (52 milletvekili) bir konuda anlaşırsa Anayasa değişikliği yapabiliyor.

Hem de referanduma gerek kalmadan). AK Parti, HDP ( 27 milletvelili) ile birlikte anayasa değişikliğine giderse, 367'ye ulaşamıyor.

Yani başkanlık sistemi için yapılacak görüşmeler 7 Haziran seçimleri sonrası gündeme gelecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder