Serkut Bozkurt 'Mesele Kürt meselesi değil yeğen'
HABERİ PAYLAŞ

'Mesele Kürt meselesi değil yeğen'

Haberin Devamı

Arınç'ın Erdoğan'a çıkışı günün en çok yorum alan haberi. Önce bu çıkışa neden olan açıklamaları kronolojiye göre sıralayalım.

12 Mart: HDP Grup Başkanvekili Pervin 16 kişilik bir İzleme Heyeti oluşturulduğunu, HDP'lilerin bu heyetle birlikte İmralı'ya gideceğini söyledi.

Heyette akil insanlar ve bölge başkanları ile isimleri belirlenecek 9 kişinin yer alacağını ifade etti.

13 Mart: Buldan'ın açıklamaları ertesi gün Başbakan Yardımcısı Yalçın Akdoğan tarafından yalanlandı. Akdoğan Twitter hesabında, heyete dair açıklamaların "külliyen yalan ve uydurma" olduğunu yazdı.

Mesele Kürt meselesi değil yeğen

18 Mart: Yalçın Akdoğan İzleme Heyeti'nde 5-6 kişinin yer alacağını, bu isimlerden bazılarının belirlendiğini ve nihai kararı Başbakan Ahmet Davutoğlu'nun vereceğini belirtti.

20 Mart: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, çözüm sürecinde verilen vaatleri ve atılan adımları denetleyip İmralı Adası'na gideceği öne sürülen İzleme Heyeti'nin oluşturulmasına olumlu bakmadığını söyledi.

21 Mart: Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bülent Arınç, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "İzleme heyetine olumlu bakmıyorum" açıklamasını değerlendirdi. Arınç, "Heyeti faydalı görüyoruz ve uygulamakta kararlıyız" dedi. Arınç ayrıca "Bundan hoşlanmadım, hoşuma gitmedi, soğuk veya sıcak karşıladım' beyanları kendi hissi beyanlarıdır. Sorumluluk hükümetin üstündedir, bunları kendi özgün düşünceleri olarak kabul edebiliriz" dedi.

Recep Tayyip Erdoğan tarafından birçok açıklamaları düzeltilen Arınç'ın açıklaması çıkış olarak değerlendirildi. Doğru da. Ancak Arınç'ın açıklamasının içeriği tümüyle hükümete, doğal olarak Başbakan Ahmet Davutoğlu'nu destek. Anlamı da "Biz icra (kabine) olarak bunun doğru olduğunu düşünüyoruz" demek.

Erdoğan'ın haberim yoktu, doğru bulmuyorum cümlelerinin adresi aslında Davutoğlu'ydu. Davutoğlu kendisi yanıt vermek yerine, bu hükümetin görüşüdür dedi ve açıklamayı hükümet sözcüsü Arınç yaptı.

Başbakanlık ile Ak Saray arasındaki ilk raundu geçen hafta Erdoğan kazanmıştı. Erdoğan, Hakan Fidan'ın adaylığına karşıyım demişti. Davutoğlu ile görüşen Fidan, adaylıktan vazgeçmişti. Erdoğan'ın dediği olmuştu.

Davutoğlu bu kez geri adım atmadı. Hükümetin kararı budur, 'İzleme Heyeti'ni destekliyoruz dedi. Erdoğan'a karşı kurduğu partiden ilk kez bu tonda bir 'hayır'geldi. Hayır diyen isim de sürekli hırpalanan bakan Arınç oldu. Arınç (ve Davutoğlu) 'İzleme Heyeti'ni anlatırken Erdoğan'a da mesaj gönderdi ve bu isimler sayın Erdoğan'ın da tanıyıp sevdiği kişilerden oluşuyor. Yani itiraz ederse geçmişte onayladığı isimlere de itiraz etmiş olacak mesajını verdi.

Sonuç: Başbakanlık ile Ak Saray arasında son 1 hafta içinde yapılan maçların sonucu şimdilik 1-1 Ramiz Dayı’nın (Ezel) sözüyle bitirecek olursak; "Mesele Kürt meselesi değil yeğen, mesele güç meselesi."

Sıradaki haber yükleniyor...
holder