Serra Ababay Akran zorbalığı ve aile ilişkileri
HABERİ PAYLAŞ

Akran zorbalığı ve aile ilişkileri

Haberin Devamı

Ailelerin yaygın olarak psikolojik destek aldığı konulardan biri de “akran zorbalığı”dır. Zorbalık bir kişinin daha güçsüz olarak gördüğü bir diğer kişiye fiziksel veya duygusal şiddet uygulaması demektir. Her zorbalık ilişkisinde bir mağdur bir de zorba vardır ve her iki taraf da eşit derecede yardıma ihtiyaç duyar.

Geçmiş yazılarda size akran zorbalığından bahsetmiştim. Çoğunlukla okulu içeren ilk müdahaleden sonra sıra çocukların bu ilişki şeklinde kalma sebebini araştırmaya gelir. Neden zorbalığa uğrayan çocuk bunu durduramaz? Bir çocuk neden arkadaşını üzmeye veya korkutmaya ihtiyaç duyar?

Bu sorular sadece okul üzerinden cevaplanamaz. Çocukların yeni bir insan hakkındaki beklenti ve düşünceleri ebeveynleri sayesinde şekillenir. İlk dönemden itibaren ebeveynçocuk arasındaki “bağlanma” ilişkisinin kalitesi gelecekteki ilişkilere yön verir.

Dolayısıyla ebeveynlerin elinde zorbalık sürecinin çözümüne destek olacak değerli bir kaynak vardır: Çocuk, anne veya baba arası ilişkinin dengesi!

Elbette zorbalık sadece akran arasında yaşanmaz. Ebeveyni tarafından kısıtlanmış, eleştirilmiş veya dalga geçilmiş hisseden her çocuk zorbalığa maruz kalmaktadır. Bu konumdaki çocuğun iki şekilde davranması beklenir: Zorba olur ve evdeki durumu okulda onarmaya çalışır veya sürekli zorbalığa maruz kaldığı arkadaşlıklar kurar. İlk durumda bu mağduriyete bir tepki varken, ikincide bu ilişki şekli bir nevi kabul edilmiştir. Ailenin bu denli etkisinden dolayı akran zorbalığı için okuldaki önlemlerin yanı sıra şu sorular üstüne düşünülmelidir:

● Çocuğunuzu olduğu gibi kabul edebiliyor musunuz?

● Bağımsızlaşması için yeterince alan var mı? Ona saygı duyuyor musunuz?

● Dünyaya onun gözünden bakabiliyor musunuz?

● Kurallarınız çok mu katı? Açıklama yapıyor musunuz?

● Yapamadığı şeyler olduğunda tepkiniz nasıl? Onu gereğinden fazla zorladığınız konular var mı?

● Öfkenizi kontrol edebiliyor musunuz?

● Eş ilişkisindeki konumunuz nedir? Eşinize saygı duyuyor musunuz?

● Aile içinde duygu ve düşünceleri ifade edecek alan ve zaman var mı?

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder