Serra Ababay Çocuklar için vedalaşmanın önemi
HABERİ PAYLAŞ

Çocuklar için vedalaşmanın önemi

Haberin Devamı

Bebeklerin ilk dönemlerden başlayarak bakım verenleriyle kurduğu “bağlanma” ilişkisini benden sık sık duyuyorsunuz. Bunun nedeni, çocukların gelecek ilişkilerinin bu bağ ile şekilleniyor olması. İlk dönemde güvenli bağlanma ilişkisi kuran çocuklar için yeni ilişkiler heyecan verirken, diğerleri için kaygıya neden olabilir.

Güvenli bağlanan çocuk, bakım vereni yanından gittiğinde geri geleceğine dair güveni duyar. Terk edilmediğini bilir ve kişinin yokluğunda kendini sakinleştirebilir. Fakat çocuklar 7 ay-2 yaş arasında gelişimin parçası olarak yoğun “ayrılık kaygısı” yaşar ve ayrılıklarda zorlanır.

Bu yaş sonrasında, ayrılığı “son” değil “ara” olarak görebilen çocuklar, ayrı kalınan sürede iç dünyasında oluşturduğu güvenli bağa tutunur. Bu güvenin oluşması için çocuğun, kişinin gideceğini bildiği, vedalaştığı ve kandırılmadığı deneyimlere bol bol ihtiyacı vardır.

Ayrılık hakkında açıklama yapmak ve vedalaşmak neden önemlidir?

● Çocuğunuz ayrılık için kendini hazırlama imkanı bulur.

● Sürpriz şekilde ortadan kaybolmadığınızı bilir.

● Ayrı kalacak olmanın verdiği üzüntü ve kaygıyı ifade edebilme şansı bulur.

● Nereye, neden ve ne süreyle gittiğiniz bilgisiyle kendini sakinleştirebilir.

Ayrılıklara hazırlanmak için...

● Uzun süreli ayrılıklarda en az birkaç gün önceden bilgilendirin. Neden gittiğinizi ve ne kadar kalacağınızı anlatın. Kutulardan oluşan basit bir takvim yapın ve vedaya kadar geçen günlerin üstünü çizin.

● Gitmeden önce anı olarak birlikte resim yapılabilir veya giden kişi çocuğa ufak bir oyuncak bırakabilir.

● Vedalaşma ve hakkındaki soruları cevaplamaya zaman ayırın!

● Çocuk giden kişiyle bir daha görüşmeyecek ise (ör. bakıcının işten ayrılması) bunu bilmelidir. Neden gittiği, nerede olacağı, ona nasıl ulaşılabileceği (telefon vb.) hakkında konuşun.

● Kısa süreli vedalarda, “Anne işe gidiyor, akşam gelecek. Sana anneanne bakacak” vb. açıklamalar yapın. Gizlice evden çıkmayın!

● Vefatlar için “Tatile, işe gitti” demeyin. Bu her gidenin bir daha gelmeyeceği düşüncesi yaratabilir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder