Serra Ababay Nedir bu ‘Kaliteli Zaman’?
HABERİ PAYLAŞ

Nedir bu ‘Kaliteli Zaman’?

Haberin Devamı

Çocukların sağlıklı duygusal ve zihinsel gelişimi için sıklıkla verilen önerilerden biri; “Çocuğunuzla kaliteli zaman geçirin”. Çocuklarla vakit geçirmenin önemi yadsınamaz fakat “kaliteli zaman” tam olarak ne demek?

Çocuğunuzla beraber olduğunuz her an, bu vakti beraber geçirdiğiniz anlamına gelmeyebilir. Örneğin, siz dizi izlerken yerde oyuncaklarıyla oyalanan çocuğunuz fiziken yanınızda olsa da bu vakitte tek başınadır. Burada kaliteli zaman, çocuğunuzun yanına oturup oyunuyla ilgilenmeniz ve eğlenmenizle başlar.

Zamanı kaliteli kılmak için;

● En önemlisi çocuğun yarattığı dünyayı merak etmek, onun yaşadığı anda kalmak ve bundan keyif almaktır.

● Aklınızda yapılacak ev işleri olmadan, ocaktaki yemeğe bakmanız gerekmeden, telefon veya mesajla ilgilenmeden o süreyi oyuna ayırın.

● Sorgulamadan, saçma, yanlış veya ayıp olarak görmeden oynamaya özen gösterin. Düzeltmekten ve oyunu yönlendirmekten kaçının.

● Keyif almaya odaklanın!

● Kaliteli zaman sadece oyun oynamayı içermez. Oyuncu bir yaklaşımla çarşaf değiştirmek de eğlenceli bir aktivite olabilir.

● “Çocukluğa” alan tanıyın! Beraber gülün, şımarın, dans edin.

● Çocukların tüm soruları anlamlı ve cevap verilebilir olmayabilir fakat hepsi dinlemeye değerdir. Göz teması kurmaya ve dinlemeye özen gösterin!

● Günlük rutinler belirleyin. Günün nasıl geçtiğinden bahsedeceğiniz “çay saati” veya “uyku öncesi sohbetleri” gibi.

● Yeni aktiviteler planlayın. Örneğin, çarşamba günlerini “tamir günü” ilan edebilir ve bozuk oyuncak/eşya tamiri yapabilirsiniz. Beraber yemek yapmak, kendi resim serginizi açmak veya pijama partisi yapmak da olabilir.

● Düşüncelerine ilgi gösterin ve yeni fikirlerle gelmesi için yüreklendirin.

● Küçük anları değerlendirin. Kahvaltı veya araba yolculuklarında ufak oyunlar oynayın, hayatından konuşun.

● Unutmayın, yeni deneyimlerle beyinde yeni sinir ağları kurulup zihinsel beceriler gelişirken; kaliteli ebeveyn-çocuk ilişkisiyle de empati ve duygusal farkındalık gelişir.

Instagram: cocuklar_buyurken

Sıradaki haber yükleniyor...
holder